Simboličkim odnošenjem zastave Libertas i isječkom iz predstave ‘Dubrovačka trilogija’ Ive Vojnovića, u utorak nevečer svečano su zatvorene 66. Dubrovačke ljetne igre. Sama ceremonija počela je dodjelom Nagrada Orlando za najbolja ostvarenja u dramskom i glazbenom programu, a ovogodišnji su dobitnici Nikola Baće za ulogu Vuka u ‘Dubrovačkoj trilogiji’ i gudački kvartet Henschel.

Program je nastavljen koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Zoltána Kocsisa s prošlogodišnjim dobitnicima Nagrade Orlando, Hrvatskim baroknim ansamblom i sopranisticom Monikom Cerovčec, a sama ceremonija zatvaranja bila je nešto drukčija nego inače. Izostalo je, naime, tradicionalno spuštanje zastave Libertas, a ravnateljica Dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac objasnila je kako ona smatra da se ‘zastava ne smije spustiti, jer se time spušta i sloboda’.

‘Mislim da smo napravili iskorak prema nečemu drukčijem. To ima svojih briljantnih trenutaka i loših, ali iza svega toga stoji hrabrost prema nekim umjetničkim promjenama. To je ono što pozdravljam’, sumirala je Gotovac ovogodišnje Igre. Ministar kulture Berislav Šipuš zadovoljan je Igrama. Rekao je kako su one bile veliki pothvat, kako su živjele i s Dubrovčanima i s publikom. Na zatvaranju su bili i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, kao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Tijekom 47 dana 66. Dubrovačkih ljetnih igara izvedeno je 75 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih, filmskih i likovnih programa, na 15 lokacija, a ovogodišnji je program u Dubrovniku okupio gotovo dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta.

(HRT / IB)