Na manifestaciji, kojoj su pokrovitelji bili predsjednik RH Ivo Josipović i predsjedatelj BiH Predsjedništva Nebojša Radmanović uručeno je ukupno jedanaest priznanja osobama koje su se posebno istaknule u društvu u prošloj godini. Među dobitnicima su pPredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, biskup banjolučki Franjo Komarica, europski predstavnik u BiH Peter Sorensen i dr.

Predsjednik Josipović nazočio je svečanosti dodjele Nagrade “Večernjakov pečat“.
Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko dobio je 20.ožujka priznanje “Naše gore list” na manifestaciji Večernjakova pečata koja je održana u Mostaru u organizacije Večernjeg lista BiH. Za osobu godine u 2012. priznanje je uručeno Dervi Sejdiću i Jakobu Finciju, dvojici pripadnika manjina zbog čije presude pred Sudom u Strasbourgu BiH mora promijeniti svoj ustav kako bi se otklonile zapreke za napredovanje te zemlje prema EU-u.
Na manifestaciji, kojoj su pokrovitelji bili predsjednik RH Ivo Josipović i predsjedatelj BiH Predsjedništva Nebojša Radmanović uručeno je ukupno jedanaest priznanja osobama koje su se posebno istaknule u društvu u prošloj godini.
Leko je prvi Hrvat, čiji su korijeni u BiH, koji je postao predsjednik Hrvatskog sabora, pojasnili su organizatori Večernjakova pečata razlog dodjele priznanja. Predsjednik Sabora je primajući priznanje rekao da će BiH i Hrvatska ostati povezane i nakon 1. Srpnja, kada RH uđe u EU.
“BiH i RH nisu samo susjedne zemlje. One su više nego partneri. Mi iskreno i svesrdno podupiremo BiH s tri jednakopravna naroda i zastupamo je te čekamo u obitelji naroda i država EU-a”, rekao je Leko.
Za Večernjakovo priznanje je rekao da ga doživljava posebno značajnim.
“Doživljavam ga kao priznanje zavičaja, a od svojih je priznanje najteže dobiti”, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora.
Na manifestaciji je prikazana i video snimka uručivanja posebnog priznanja u State Departmentu visokim američkim dužnosnicima za njihovu potporu BiH, kao i hrvatskoj Amerikanki Caprici Penavic iz Bijele kuće čiji je otac podrijetlom iz Širokog Brijega. Posebno priznanje dodijeljeno je i organizatorima Bijelog puta, humanitarnog konvoja iz 1994. kada je pomoć stigla izmučenim hrvatskim enklavama u ratu u središnjoj Bosni.
Tijekom večeri dodijeljeno je ukupno 11 priznanja među kojima su humano djelo godine koje je dodijeljeno Goranu Dunoviću, suprugu pokojne majke Jelene Trikić koja je rodila sina odbijajući kemoterapije, Sarajevo film festivalu za kulturni događaj, a za zvijezdu godine proglašen je glumac Enis Bešlagić. Sportaš godine je nogometaš Edin Džeko.
Za uspjeh godine priznanje je primio direktor državne policijske agencije SIPA-e Goran Zubac, za Projekt godine priznanje je primio Slobodan Stanković, vlasnik graditeljske kompanije za izgradnju autoceste u BiH. Diplomatom godine ocjenjivački sud Večernjeg lista BiH proglasio je posebnog europskog predstavnika u BiH Petera Sorensena, dok je političar godine Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH.
Priznanje međureligijski dijalog je hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručio biskupu banjolučkom Franji Komarici, a za gospodarstvenika godine proglašen je vlasnik FEAL-a iz Širokog Brijega Jozo Bogdan.
(www.predsjednik.hr/Hina)