Zaklada HAZU organizira drugu svečanu dodjelu Književne nagrade Stipana Bilića-Prcića, najvećega donatora iz iseljeništva u povijesti Akademije

Zaklada HAZU organizira drugu svečanu dodjelu Književne nagrade Stipana Bilića-Prcića, u utorak, 10. listopada 2017. u 12 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.
Uvodnu riječ održat će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a nazočnima će se obratiti i akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU.
Dobitnicu Nagrade Stipana Bilića-Prcića , Anku Žagar, predstavit će akademik Pavao Pavličić, tajnik Razreda za književnost HAZU.
Iseljenik s višedesetljetnom bečkom adresom Stipan Bilić-Prcić rođen je u Studencima 1924. godine. Nakon smrti, 13. rujna 2012. godine, oporučno je Zakladi ostavio izdašni novčani iznos i nekretninu u Zagrebu. Bilić Prcić službeno je najveći donator u povijesti Akademije.
Stipan Bilić-Prcić je gimnaziju završio u Zagrebu, a nakon toga studirao pravo i ekonomiju. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata odlazi kod brata u Beč, gdje se zadržao sve do svoje smrti. U Beču se uspješno bavio trgovinom, a bio je i pučki pjesnik. Njegova želja je bila da se oporučna sredstva doniraju za književne nagrade elitnim piscima na hrvatskome jeziku i potporu učenicima imotske Gimnazije dr. Mate Ujevića
Književnu nagradu Stipana Bililća-Prcića dobila je pjesnikinja Anka Žagar za djelo PJEVAJU RAZLIKE TIHOTAPKE (Meandarmedia, Zagreb, 2015.).
(V.K.)

Više