Domovnica se i ove godine održala pod visokim pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan RH. Među brojnim uglednim gostima, političarima, parlamentarcima, predstavnicima udruga, zajednica, svakako treba spomenuti Olgu Stoss, inicijatoricu prijateljstva gradova Dubrovnika i Bad Homburga.

Na svečanu dodjelu Večernjakove domovnice u Kongresnu dvoranu u Bad Homburg u subotu uvečer, 7. ožujka pristigli su mnogi Hrvati iz iseljeništva. U prvom planu, pod blicevima fotoaparata, našli su se nominirani kandidati kategorijama sporta, glume, spektakla i u ovoj godini nove kategorije Događaja godine.
Večernjakovi čitatelji su u posljednja dva mjeseca ustrajno glasali za svoje kandidate. Doveli su ih u Bad Homburg, a Domovnica se i ove godine održala pod visokim pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan RH. Među brojnim uglednim gostima, političarima, parlamentarcima, predstavnicima udruga, zajednica, svakako treba spomenuti Olgu Stoss, inicijatoricu prijateljstva gradova Dubrovnika i Bad Homburga.
Goste je pozdravio Stipe Puđa, urednik inozemnog izdanja Večernjeg lista i tvorac Večernjakove domovnice te izdavački direktor Večernjeg lista Dražen Klarić.

Na dodjeli nagrada koju su vodili na njemačkom Vlatka Pokos, a na hrvatskom Silvano Gospodarić nastupili su poznati hrvatski pjevač Đani Stipaničev, TS Alkari iz Züricha, mezzosopranistica Ilijana Korać, pijanistica Stefani Grbić, violinistica Dora Kamber, flautistica Đive Franetović Kušelj, pjevač Igor Cukrov, a kao iznenađenje večeri i Mate Bulić.

Kristina Šop, nagrada žirija
“Jako mi je drago da se žiri odlučio baš meni dati nagradu. Stvarno nisam to očekivala i iskreno se zahvaljujem. Jako sam ponosna na ovu nagradu.”

Katarina Tutavac, nagrada čitatelja
“Puno mi znači sama nominacija jer je to dokaz da su i drugi prepoznali moj trud i uspjeh i to mi uvelike pruža i dodatnu motivaciju za naprijed i za ostvarivanje svih mojih ciljeva. Do uspjeha se ne dolazi preko noći i sigurna sam da svatko može ostvariti ono sto hoće ukoliko to stvarno želi i usmjeri sve svoje napore prema tome. Jer kada nešto jako želimo cijeli svemir nam pomogne da to korak po korak i ostvarimo. O pobjedi nisam toliko razmišljala, jer mi sama nominacija dovoljno laska, ali jako sam sretna jer sam je dobila i ovom prilikom se od srca želim zahvaliti svim organizatorima i ostalima na Večernjakovoj domovnici.”

Miroslav Piplica, posebna nagrada za doprinos na području kulture i sporta u hrvatskom iseljeništvu
“Večernjakova domovnica je svakako hvalevrijedna večer, a Večernji list su uz mjesečnik Fenix Magazin jedine dnevne hrvatske novine koje pišu o Hrvatima izvan domovine. Domovnica je za svaku pohvalu. Osobno sam puno puta pohvaljen ali ovo je prvi put, mogu reći internacionalno, među Hrvatima iz cijele Europe. Posebno mi znači što i drugi vide moj rad i rad Hrvata u Austriji. Svakako ova nagrada ne pripada samo meni nego i nekolicini Hrvata iz Austrije koji mi pomažu.”
Najpopularniji sportaš/sportašica

Nagrada čitatelja: Ivan Perišić, nogometaš, FC Wolfsburg
Nagrada žirija: Tin Jedvaj, nogometaš, FC Bayer Leverkusen
Nagrada čitatelja i žirija u ženskoj kategoriji: Iva Landeka, nogometašica, SV Jena

Najpopularnija amaterska sportska momčad

Nagrada čitatelja: SD Croatia Bietigheim
Nagrada žirija: NK Pajde, Möhlin, Švicarska

Najpopularniji glazbenik/glazbenica/pjevač pjevačica

Nagrada čitatelja: Taz Soldo, pjevač, Reutlingen
Nagrada žirija: Kristina Šop, glazbenica, München

Najpopularniji glumac/glumica

Nagrada čitatelja:Alessija Lause, glumica Berlin
Nagrada žirija: Kristian Pandža, glumac, Gummerscbah

Najpopularnija medijska osoba/showbizz

Nagrada čitatelja: Iva Burić Žalac, pjevačica i glumica, Köln
Nagrada žirija: Katarina Tutavac, manekenka, Köln, Njemačka

Najznačajniji događaj godine

Dvije nagrada čitatelja: Slavonijo u srcu te nosim, Zavičajni klub Brođani Berlin i Ričička noć, Frankfurt
Nagrada žirija: Hrvatska noć, Frankfurt

Posebna nagrada za doprinos na području kulture i sporta u hrvatskom iseljeništvu – dobitnik – Miroslav Piplica, predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport iz Beča

FOTOGALERIJA