Nagrade „Tomo Vereš“ Marku Kljajiću, kao i „Emerik Pavić“ priređivaču Ivanu Balenoviću uručene su tijekom Dana Balinta Vujkova : dana hrvatske knjige i riječi“

Tročlano povjerenstvo – kojim je predsjedavao dr. sc. Slaven Bačić, te ostalih dvoje članova Nela Tonković i Vladan Čutura – imali su zadatak od 26 naslova odabrati najbolju knjigu objavljenu 2012. godine. Sukladno njihovim profesionalnim i znanstvenim interesima svaki je član povjerenstva pratio određene segmente knjiga – znanstveno-publicistička, književna djela te vizualno-likovno oblikovanje knjiga.
Povjerenstvo je dobilo na uvid i pregledalo 26 knjiga tiskanih na hrvatskom jeziku u 2012. godini, a odlučilo je da njih 7 uđe u uži izbor, da bi na koncu i odabrali knjigu koja će biti nagrađena. Prema odluci povjerenstva, nagradu za najbolju knjigu „Emerik Pavić“ za 2012. godinu dobila je knjiga „Prognanik iz svijeta svjetlosti : život i djelo Stanislava Prepreka“, priređivača Ivana Balenovića, u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Nagrada je Ivanu Balenoviću uručena na Danima Balinta Vujkova : danima hrvatske knjige i riječi.
Na temelju elektronskog glasovanja održanog 2. i 3. listopada 2013. godine, Povjerenstvo za dodjelu nagrade „Tomo Vereš“ za trogodište 2010.-2012. godine (u sastavu: dr. sc. Robert Skenderović, predsjednik, dr. Jasminka Dulić, Mario Bara, prof., velečasni Mirko Štefković i Ivana Andrić Penava, prof.) donijelo je jednoglasnu odluku da za laureata bude izabran preč. Marko Kljajić i njegova knjiga „Surčin kroz povijest“ (Župa Presvetog Trojstva, Privlačica; Surčin-Petrovaradin-Vinkovci, 2010.).
Za nagradu „Tomo Vereš“ natjecalo se 36 knjiga autora Hrvata iz Vojvodine, knjige na hrvatskom jeziku objavljene u Vojvodini i knjige o Hrvatima u Vojvodini, koje su objavljene tijekom tri kalendarske godine koje prethode godini dodjele nagrade, u području znanosti i publicistike. Nagrada „Tomo Vereš“ uručena je Marku Kljajiću tijekom Dana Balinta Vujkova : dana hrvatske knjige i riječi“.
(ZKVH)