Nagradu za životno djelo dobili su Vitomir Šunjić u području biomedicinskih znanosti, Filip Čulo u području tehničkih znanosti, Elso Kukljanić u području biotehničkih znanosti, Bogdan Cvjetković u području društvenih znanosti, Davorin Rudolf u području humanističkih znanosti te umirovljena znanstvena savjetnica Staroslavenskog instituta u Zagrebu Ankica Nazor

U Saboru su dodijeljene državne nagrade za znanost za 2011. Laureatima su čestitali predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i ministar znanosti Željko Jovanović. Istaknuli su da je riječ o ljudima koji su dali velik doprinos hrvatskoj, ali i svjetskoj znanosti.

Nagradu za životno djelo za osobni doprinos proširenju znanstvenih spoznaja dobili su Vitomir Šunjić u području biomedicinskih znanosti, Filip Čulo u području tehničkih znanosti, Elso Kukljanić u području biotehničkih znanosti, Bogdan Cvjetković u području društvenih znanosti, Davorin Rudolf u području humanističkih znanosti te umirovljena znanstvena savjetnica Staroslavenskog instituta u Zagrebu Ankica Nazor.

Dodijeljene su i godišnje nagrade za znanost te za znanstvene novake i popularizaciju znanosti.

Predsjednik Sabora zahvalio je laureatima na hvalevrijednoj odluci da, unatoč teškoćama, ostanu raditi u Hrvatskoj.

Kad se veličina zemlje ne bi mjerila njenom površinom, nego intelektualnim potencijalom i doprinosom svjetskoj znanosti, uvjeren sam da bi Hrvatska, vašom zaslugom, bila pri samom vrhu svjetske ljestvice, rekao je Leko.

Željko Jovanović naglasio je kako je Vlada svjesna da je znanost pokretač ukupnog napretka, zbog čega je u idućoj godini za znanost i tehnologijska istraživanja planirano 2,2 milijarde kuna, jednako kao i 2012.

Uz laureate i goste, dodjeli državnih nagrada za znanost nazočio je i predsjednik Ivo Josipović.
(HRT)