Cilj projekta – učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj za pripadnike hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske je očuvanje, njegovanje i promicanje hrvatskoga jezika i kulture

Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodijelio je 174 naknade, za 127 pripadnika hrvatskog naroda koji žive izvan Republike Hrvatske, za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj za zimski (67) i ljetni semestar (107 ) akademske godine 2013/14.
Kandidati za učenje hrvatskog jezika u domovini svojih predaka stižu iz cijelog svijeta, no najviše ih je iz Južne Amerike: iz Argentine -34, iz Čilea -30, iz Bolivija -9, iz Perua -9, iz Venezuele – 6, iz Australije – 5, iz SAD –a – 4, iz Urugvaja- 4, iz Francuske – 3, iz Mađarske – 3, iz Austrija – 2, iz Brazila- 2, iz Italije- 2, iz Južnoafričke Republike – 2, iz Kolumbije- 2, Njemačke- 2, Sirije- 2, Dominikanske Republike- 1, Kosova- 1, Makedonije – 1, Paname – 1, Španjolske – 1, Švedske – 1.
Cilj projekta – učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj za pripadnike hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske je očuvanje, njegovanje i promicanje hrvatskoga jezika i kulture.
Ovim se projektom potiče i povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku te se stvaraju preduvjeti za lakše uključivanje u gospodarski i društveni život Republike Hrvatske. Unatoč činjenici da se veći dio polaznika tečaja vraća u zemlje iz kojih su došli, smisao projekta nije umanjen jer će oni zasigurno biti dobri promicatelji hrvatske kulture i jezika u sredinama u kojima žive.
Pravo na školarinu ostvaruje se putem Javnog poziva za dodjelu naknade za učenje hrvatskog jezika, na koji se prijavljuju potomci hrvatskih iseljenika iz cijelog svijeta. (www.hrvatiizvanrh.hr