Izložena je skulptura u bronci “Virgo vestalis” (Vestalska djevica) Ivana Meštrovića, ulje na platnu “Cinik” Vilka Gecana te ulje na platnu “Autoportret u baru” Milivoja Uzelca. Radovi hrvatskih umjetnika posuđeni su iz Meštrovog ateljea i Moderne galerije u Zagrebu

Izložba ‘Klimt nije kraj – Kretanja u Srednjoj Europi’, koja obuhvaća osamdesetak djela austrijskih i umjetnika iz država Srednje Europe nastalih od 1914. do 1938./9., a uključuje i djela hrvatskih umjetnika Ivana Meštrovića, Vilka Gecana i Milivoja Uzelca, otvara se u četvrtak navečer u muzeju Donji Belvedere u Beču.
Izložba prikazuje osamdesetak ulja na platnu, skulptura, crteža i plakata osamdesetak umjetnika, među kojima su Gustav Klimt, Egon Schiele, Oskar Kokoschka, Max Oppenheim, Lajos Tihanyi, Josef Čapek, Friz Wotrub.
Izložena su i djela trojice hrvatskih umjetnika moderne: skulptura u bronci “Virgo vestalis” (Vestalska djevica) Ivana Meštrovića, najistaknutijeg kipara hrvatske moderne čija djela su oblikovana u duhu secesije. Prema kustosu Kleeu, Meštrović je bio veliki Klimtov uzor. Izloženo je i ulje na platnu “Cinik” Vilka Gecana (1894.-1973.) te ulje na platnu “Autoportret u baru” Milivoja Uzelca (1897.-1977.). Radovi hrvatskih umjetnika posuđeni su iz Meštrovog ateljea i Moderne galerije u Zagrebu.
Izložba, koja traje do 26. kolovoza ove godine u bečkom muzeju Belvedere, prema direktorici Rolling, organizirana je u povodu predstojećeg austrijskog predsjedanja EU-om, koje Austrija preuzima u drugoj polovici ove godine. Poslije Beča izložba seli u Palais des Beaux-Arts (BOZAR) u Bruessel.
(Hina)