U sklopu izložbe ‘Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća’ Muzej koji ove godine slavi 90. obljetnicu gostovat će u Budimpešti u Galeriji Vigadó od 16. travnja do 3. svibnja, te u Bratislavi u Galeriji Ministarstva kulture Slovačke Republike od 5. do 30. svibnja

Djela velikana hrvatske umjetnosti 20. stoljeća, ukupno 55 umjetnina koje su dio fundusa Galerije starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin, u sklopu izložbe ‘Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća’ gostovat će u Budimpešti u Galeriji Vigadó od 16. travnja do 3. svibnja, te u Bratislavi u Galeriji Ministarstva kulture Slovačke Republike od 5. do 30. svibnja.
‘Predstavit ćemo najznačajnija djela iz našeg fundusa, 40 slika i 15 skulptura. To su umjetnine počevši od Vlahe Bukovca, Otona Ivekovića, Ljube Babića, Vladimira Becića, naših Miljenka Stančića, Ive Režeka, Borisa Švaljeka, Nenada Opačića, pa do Vatroslava Kuliša koji radi i u 21. stoljeću. Mislim da će publika biti oduševljena i iznenađena da jedan manji hrvatski grad kao što je Varaždin ima ovakvu golemu zbirku’, kazala je autorica izložbe, muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević. Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini podsjetio je da su djela hrvatskih umjetnika iz fundusa toga muzeja prošle godine predstavljena i u Beču.
‘Gradski muzej ove godine slavi 90. obljetnicu i u tom dugom razdoblju nije imao sreću da izlaže u Beču i Budimpešti, sve do prošle godine i ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Podržala su nas ministarstva kulture i vanjskih poslova te Zaklada Hrvatska kuća. Ulaskom u EU olakšan je ‘papirnati’ dio organizacije izložbe, ali i smanjeni troškovi’, rekao je Bojanić Morandini te ocijenio da se kroz ove dvije izložbe najbolje pokazuje 90 godina djelovanja muzeja, ne kod kuće, jer su tu prepoznati i podržani, nego značajnijim iskorakom prema Europi.
U Galeriji starih i novih majstora u varaždinskoj palači Sermage čuvaju se 6444 djela razvrstana u sedam zbirki, a postav se izmjenjuje kako bi ih publika mogla što više vidjeti.
(Hina)