U sklopu 22. Hrvatskoga folklornoga festivala, održan je i drugi dječji folklorni festival, na kojem je nastupilo 17. folklornih skupina iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica iz Njemačke. U prosudbenoj komisiji bili su ugledni istraživač hrvatskog folklora prof. Vidoslav Bagur i prof. Srebrenka Šeravić, rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika

Tradicionalni, 22. Hrvatski folklorni festival, u sklopu kojega je održan drugi dječji folklorni festival, na kojem je nastupilo sedamnaest dječjih folklornih skupina iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) iz Njemačke, održan je u 15. lipnja u Kulturnom i sportskom centru „Martinsee” u Heusenstammu kod Offenbacha na Majni, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.
Prije festivala održana je Služba riječi u organizaciji i predvođenju HKM Mainz pod vodstvom voditelja HKM Mainz i predstavnika Rajnsko-majnske regije fra Ante Bilića i pastoralne suradnice s. Dionizije Tomas. Sudjelovali su mladi iz te misije molitvom i pjesmom uz pratnju na gitarama. Duhovnu riječ uputio je o. Bilić. Program festivala započeo je hrvatskom himnom, koju je izvela tamburaška skupina „Plavi Dunav”.
Puno uspjeha na festivalu, a također i u plodnom djelovanju u hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama u Njemačkoj svima je zaželoo referent za dušobrižništvo katolička drugih materinskih jezika Biskupije Limburg Heribert Schmitt. Izrazio je radost zbog tako velikog broja djece i mladih u narodnim nošnjama. Prisutnima se obratio i generalni konzul RH u Frankfurtu Josip Špoljarić, koji je sve pozvao na Hrvatski tjedan u Frankfurtu od 27. lipnja do 2. srpnja u povodu ulaska Hrvatske u EU.
Festival je, uz prigodnu riječ, otvorio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, a potom je pročitao prigodnu riječ ravnatelja Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu fra Josipa Bebića. Na festivalu je bilo više svećenika koji su pristigli sa svojim skupinama, kao i pastoralnih suradnica i suradnika – redovnica i laika, voditeljica i voditelja skupina, kao i velikog broja roditelja i drugih ljubitelja hrvatske folklorne baštine.
Slijedio je nastup folklornih skupina. U prosudbenoj komisiji bili su ugledni istraživač hrvatskog folklora prof. Vidoslav Bagur i prof. Srebrenka Šeravić, rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika. Folklorne skupine pjesmom i plesom poveli su okupljene hrvatskim krajevima, pokazavši tako bogatstvo hrvatske tradicijske kulture.
Nastupile su dječje folklorne skupine iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj – iz Augsburga (dvije skupine), Mainza, Stuttgart-Bad Cannstatta, Duisburga, Wuppertala, Nürnberga, Essena, Münchena, Mannheim-Mosbacha, Frankfurt am Main, Esslingena, Offenbach am Main, Main-Taunus/Hochtaunusa, Mülheim/Oberhausen/Bottropa, Darmstadta i Filderstadta.
Profesori Bagur i Šeravić su nakon smotre svakoj skupini pojedinačno uputili stručnu riječ te ukazali na ono što je bilo dobro, a što bi ubuduće trebalo poboljšati. Delegat vlč. Komadina je zahvalio svima na odazivu. Posebno je zahvalio obitelji Vuko koja je i ove godine pomogla ostvarenju smotre nastupom u toj dvorani. Predstavnicima skupina uručene su zlatne medalje. Program je znalački vodila Kristina Kovačević. U zabavnom programu nastupila je skupina „Plavi Dunav”.

Pogledajte fotografije na portalu www.croatia-presse.de

Tekst i fotografija: Adolf Polegubić