Tema projekta bila je upoznavanje hrvatske nematerijalne baštine, odnosno legendi, mitova i priča iz davnih vremena, a pomogla je predstava Teatra Oz iz Mošćeničke Drage ”Pra priče – prašnjave priče iz drevnih vremena”. Nakon odgledane predstave, kreativnu radionicu ”Upoznajemo mitsko drvo svijeta” održali su glumci iz Teatra Oz

U Trstu je 20. listopada održan program pod nazivom ”Dječji dan hrvatske kulture”, projekt koji je Hrvatska nastava iz Trsta ostvarila u suradnji s Državnim uredom za Hrvate izvan RH, uz potporu Hrvatske zajednice u Trstu. Zanimljivi kulturni program okupio je 40-ak polaznika nastave i njihovih prijatelja. U Trstu se Hrvatska nastava održava u Osnovnoj školi sa slovenskim nastavnim jezikom ”Josip Ribičič”, koja je dugogodišnji ljubazni domaćin i suradnik u održavanju i realizaciji nastave, ali i izvannastavnih programa poput Dječjeg dana.
Tema projekta bila je upoznavanje hrvatske nematerijalne baštine, odnosno legendi, mitova i priča iz davnih vremena, a upravo je Teatar Oz iz Mošćeničke Drage u svojoj predstavi ”Pra priče – prašnjave priče iz drevnih vremena” na neobičan način uveo male i velike gledatelje u svijet legendi, poučavajući i vodeći zaboravljenim dijelovima hrvatskog naslijeđa.
Učenici su se kroz predstavu susreli s hrvatskom folklornom tradicijom, simbolima i običajima koji u suvremenom društvu padaju u zaborav. Nakon odgledane predstave, u kreativnoj radionici ”Upoznajemo mitsko drvo svijeta” koju su održali glumci iz Teatra Oz, učenici su saznali tko je, prema slavenskoj predaji, obitavao u krošnji, a tko u korijenju mitskog drveta. Krošnja je simbolizirala nebo, a korijenje mračni podzemni svijet. Deblo je, prema davnom vjerovanju, bilo mjesto na kojem su živjeli smrtnici, odnosno ljudi, ali i patuljci i divovi.
Održani program na poseban je način djeci približio izuzetno zanimljiv svijet hrvatske usmene predaje te se i u budućnosti planira nastavak projekta u kojem će polaznici nastave upoznavati i materijalnu, opipljivu baštinu, poput kravate ili penkale.

Tekst: Ana Fonović