Djeca iz Subotice, Sombora, Tavankuta, Bačkog Monoštora i iz susjedne Mađarske dva dana su se družila i učila što je to “Dužijanca”, dajući svoj doprinos tom drevnom običaju

U sklopu manifestacije “Djeca u Dužijanci” u organizaciji HKC “Bunjevačko kolo”, uz podršku i suradnju župe sv. Terezije i UBH “Dužijanca” djeca su u nedjelju, 5. srpnja u Subotici sudjelovala u misi zahvalnici koju je predvodio subotički biskup Ivan Penzeš u zajedništvu s katedralnim župnikom mons. Stjepanom Beretićem i mons. dr. Andrijom Anišićem, predsjednikom UBH “Dužijanca” te svećenicima o. Marijanom Kovačevićem, Lazarom Novakovićem, Marijanom Vukovom i Draganom Muharemom te đakonom Ferencom Šotanyijem. Propovijedao je mons. Beretić.
Na početku mise biskup je blagoslovio klasove pšenice koje su djeca u narodnim nošnjama podijelila svim sudionicima toga slavlja.
Djeca predvođena malom bandašicom Kristinom Kujundžić i malim bandašom Teom Margetićem aktivno su sudjelovala u misi čitanjem Božje riječi, predmoleći Molitve vjernika te prinoseći darove za euharistiju i simboličke darove koji simboliziraju plodnu bačku ravnicu, žetvu i kruh svagdašnji. Bandaš i bandašica predali su kruh, zaštitni znak dječje zahvale za žetvu.
Na toj misi je sudjelovalo i petnaestak sestara Naše Gospe iz Zagreba predvođene njihovom vrhovnom glavaricom s. M. Martinom Koprivnjak. Na misi je pjevao katedralni zbor “Albe Vidaković” pod ravnanjem Miroslava Stantića.
Na misi su se okupili i gk RH u Subotici Neven Marčić kao predstavnici grada Subotice te hrvatskih udruga. Nakon mise bila je procesija s Presvetim oko katedrale a potom su djeca pred katedralom zaigrala kolo i tako završila svoju ovogodišnju Dužijancu.
U subotu, 4. srpnja djeca iz Subotice, Sombora, Tavankuta, Bačkog Monoštora i iz susjedne Mađarske dva dana su se družila i učila što je to “Dužijanca”, dajući svoj doprinos tom drevnom običaju. U subotu prije podne imali su izlet na Palić a navečer na glavnom gradskom trgu nastupila je svaka pojedina folklorna skupina. Na početku te dječje smotre folklora, mons. Beretić predstavio je brojnoj publici ovogodišnji dječji bandaški par – Kristinu Kujundžić i Tea Margetića.
(IKA)