Po prvi put uz partnerstvo i suradnju s Hrvatskom maticom iseljenika, u natjecateljskom djelu programa nastupit će i djeca Hrvata izvan RH, točnije OŠ “Matija Gubec”, Donji Tavankut, Subotica s programom Kad zasvira tamburica jasna

Izvedbom iz programa kategorija mjuzikl, započeo je Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva 2018. koji se 16. i 17. svibnja održava u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.
U dvodnevnom festivalskom programu nastupit će 26 ansambala i gotovo 700 djece osnovnih škola u tri kategorije. Po prvi put uz partnerstvo i suradnju s Hrvatskom maticom iseljenika, u natjecateljskom djelu programa nastupit će i djeca Hrvata izvan RH, točnije OŠ “Matija Gubec”, Donji Tavankut, Subotica s programom Kad zasvira tamburica jasna. Uz Hrvatsku maticu iseljenika dolazak djece iz Tavankuta podržao je i pomogao Grad Zagreb.
Prvoga dana natjecale su se škole u kategoriji – mjuzikli: OŠ Bukovac, Zagreb – Kad anđeli zapjevaju, OŠ “Ljubo Babić”, Jastrebarsko – Debata, II. OŠ Varaždin, Varaždin – Briljantin – školski mjuzikl, OŠ Tenja, Tenja – Vrapcingejl i OŠ Jože Šurana, Višnjan – Čarolija ljetne noći. Za drugi dio programa Festivala predviđeni su nastupi u kategorijama mladi autori i školska mjuza.