Profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu će slobodnu studijsku godinu 2016./2017. provesti u Americi. Dobio je poziv vodeće onkološke kompanije Genentech u SAD-u da provede studijsku godinu u njihovim laboratorijima u San Franciscu

Hrvatski znanstvenik prof. Ivan Đikić na čelu velikog projekta u sklopu tzv. znanstvenih centara izvrsnosti u Njemačkoj prije nekoliko dana dobio je čak 11 milijuna eura za istraživanja.
Ta svota koju mu je dodijelila njemačka država, ekvivalentna sredstvima koja se godišnje utroše na sve znanstvene projekte u Hrvatskoj, bit će utrošena na istraživanje autofagije, jednog od zaštitnih mehanizama kojim se iz stanice uklanjaju štetni dijelovi.
– U naše istraživanje uključeno je 17 znanstvenih grupa fokusiranih na istraživanje procesa autofagije: od molekularnih principa do kliničke primjene tog zaštitnog mehanizma koji štiti organizam od nakupljanja proteinskih agregata, nefunkcionalnih mitohondrija i drugih organela, zatim za uklanjanje patogena poput bakterija i virusa, kao i blokiranje razvoja tumora – pojasnio je Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu. Iznos od 11 milijuna eura namijenjen je za prve četiri godine istraživanja.
– Raspoloženje je vrhunsko i očekujemo puno novih otkrića u sljedećem četverogodišnjem periodu – naglasio je Đikić koji će slobodnu studijsku godinu 2016./2017. provesti u Americi.
– Dobio sam poziv vodeće onkološke kompanije Genentech u SAD-u da provedem studijsku godinu u njihovim laboratorijima u San Franciscu te da zajednički istražujemo ulogu autofagije kao ciljane terapije kod brojnih tumora. To je velik izazov jer ću raditi u drukčijem okruženju i biti fokusiran na primjenu akademskih otkrića u stvaranju novih lijekova – rekao je Đikić, koji će u SAD-u živjeti od kolovoza 2016. do srpnja 2017.
– Obitelj ide sa mnom i djeca će provesti jednu školsku godinu u Palo Altu, gdje ćemo živjeti – naglasio je Đikić.
(www.jutarnji.hr)