Mogu se čitati „stari“ tekstovi: Slavjan na svetih dnevnih ili blagdanih crkvenih (1875.) Ivana Antunovića, Bunjevci i Šokci (1939.) Marka Čovića i Alekse Kokića, Povijest Hrvata u Vojvodini (1930.) Petra Pekića, ali i stari časopisi, primjerice Bunjevačko kolo: omladinski časopis za književnost i kulturu (1933. – 1936.)….

Vlasnici tableta, mobitela, smartphona i sličnih suvremenih medija mogu čitati stari tečaj Subotičke Danice, ali i drugih digitaliziranih sadržaja na internetskoj stranici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Dovoljno je da na svom uređaju odu na link i otvara se kalendar za 1884. godinu.

Dostupnost građe zainteresiranim istraživačima i svim drugim korisnicima bila je glavni cilj razvojnog projekta ZKVH-a „Digitalizacija arhivske, knjižnične i muzejske građe Hrvata u Vojvodini i izgradnja digitalne zbirke“ čiju je realizaciju pomoglo Ministarstvo digitalizirana bastina 3 kulture Republike Srbije. Internetska stranica Zavoda napravljena je po sistemu slobodnog upravljanja sadržajem (CMS). Podržava nove jezike HTML5 i XHTML za kreiranje web sadržaja koji omogućuju da se njen sadržaj može vidjeti, osim na računalima, i na tabletima te mobilnim telefonima nove generacije.

Podsjetimo, digitalizirana građa dostupna je na internetskoj stranici Zavoda od kraja 2016. godine, a broj posjeta pokazuje veliku zainteresiranost. Tako se mogu čitati „stari“ tekstovi, kao što su knjige: Slavjan na svetih dnevnih ili blagdanih crkvenih (1875.) Ivana Antunovića, Bunjevci i Šokci (1939.) Marka Čovića i Alekse Kokića, Povijest Hrvata u Vojvodini (1930.) Petra Pekića, ali i stari časopisi, primjerice Bunjevačko kolo: omladinski časopis za književnost i kulturu (1933. – 1936.). Oni koji vole glazbu naći će zanimljive skladbe dr. Josipa Andrića. Povijest nam je sada bliža nego ikada, a u pripremi su i drugi sadržaji.
(www.zkvh.org.rs)