Gledatelji će u Mostaru moći vidjeti filmove “Imena višnje” Branka Schmidta, film “Svinjari” Ivana Livakovića, “Zvizdan” redatelja Dalibora Matanića i film “Ljubav ili smrt” hrvatskog redatelja Daniela Kušana

Deveti po redu filmski festival ‘Dani filma Mostar‘, kojemu je na čelu glumac Slaven Knezović, otvoren je u 29. listopada u Mostaru premijerom filma ‘Hiljadarka’ redatelja Nenada Đurića, a tijekom pet festivalskih dana publika će moći vidjeti devet dugometražnih filmova iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.
Direktor Dana filma, hrvatski glumac mostarskih korijena Slaven Knezović ocijenio je kako ga posebno veseli činjenica da je festival, unatoč mnogim problemima, prije svega – financijskim – uspio preživjeti. Najavio je i novu koncepciju festivala od iduće godine.
“S ovogodišnjim izdanjem zaokružit ćemo reviju i od sljedeće godine prelazimo u glumački festival. Cilj mi je okupiti ovdje sve svoje kolege glumce i Mostar pretvoriti u grad glumaca; prvo iz regije, a onda iz Europe i svijeta”, rekao je Knezović.
Dodao je da Hercegovina i Mostar zaslužuju biti značajnim dijelom na filmskoj mapi ovoga dijela svijeta.
U sklopu ovogodišnjeg festivala najavio je i održavanje audicije za film “Mrtve ribe plivaju na leđima“, koji bi se sljedeće godine trebao snimati u Mostaru. Redatelj filma bit će Kristijan Milić, a scenarij potpisuje Josip Mlakić.
Nakon premijere filma “Hiljadarka” uručene su nagrade 9. dana filma u Mostaru – ‘Stabla ljubavi’ glumcu i redatelju Mimi Karadžiću i književniku i scenaristu Josipu Mlakiću.
Od hrvatskih redatelja, gledatelji će u Mostaru moći vidjeti filmove “Imena višnje” Branka Schmidta, film “Svinjari” Ivana Livakovića, “Zvizdan” redatelja Dalibora Matanića i film “Ljubav ili smrt” hrvatskog redatelja Daniela Kušana.
Festival godinama organizira Kazališno-filmska udruge “Oktavijan” iz Mostara.
(Hina)