U šest dana na 9. Vukovar film festivalu prikazat će se 84 filma

Deveti Vukovar film festival (VFF) podnaslovljen i kao Festival podunavskih zemalja održava se od 24. do 29. kolovoza, a bit će prikazano 84 filma u 11 kategorija, od kojih su kategorije dugometražnoga igranog filma, kratkoga igranog filma i dokumentarnog filma u službenoj festivalskoj konkurenciji, najavio je u petak na konferenciji za novinare u Vukovaru direktor Vukovar film festivala Igor Rakonić.

Festival je u ponedjeljak 24. kolovoza na terasi Agencije za vodne putove u Vukovaru otvorio kratki igrani film Arsena Oremovića „Horvatovi“ s Bojanom Navojcem i Anom Majhenić u glavnim ulogama, a zatim je prikazan njemački dugometražni igrani film “Dok smo sanjali”, redatelja Andreasa Dresena.

Istodobno, u večeri svečanog otvorenja 9. VFF u Perivoju dvorca Eltz prikazivao se britanski film “45 godina” s Charlotte Rampling i Tomom Courtenayem u glavnim ulogama za koje su dobili nagrade za najbolje glumce na Berlinaleu 2015. godine.

Po završetku filmske večeri, a nakon vatrometa koji je priredio grad u čast otvaranja festivala, u ponedjeljak, kasnije noću, na terasi Hotela Lav nastupio je Filip Šovagović sa svojim bendom “Deda de mol”.

“Vukovarski filmski festival po kvaliteti najbolji je u Hrvatskoj, a u regiji stoji uz rame sa sarajevskim i beogradskim filmskim festivalima”, ustvrdio je Rakonić, dodavši da će biti premijerno prikazano pet filmova nagrađenih na berlinskom festivali, dva filma nagrađena u Cannesu te film sa Sundance festivala.

Najavio je da se festival paralelno održava na četiri lokacije u Vukovaru, Agenciji za vodne putove, Perivoju dvorca Eltz, Cinestaru i kao novitet Muzeju vučedolske kulture, u kinu u Borovu Naselju te u Centru znanja u Vinkovcima i Centru kulture u Valpovu, pri čemu festival u Valpovu gostuje po prvi put.

Tijekom festivala svake se večeri u središtu grada održavaju koncerti, a održavaju se i tri festivalske radionice – Festivalska radionica, Dunavska scenaristička radionica i Stop animacija, na kojima se filmski entuzijasti uče filmskom jeziku.

Vukovarsku gradonačelnik Ivan Penava najavio je da će se “Vukovar maksimalno potruditi da cijeli društveni život grada okrene festivalu” pa će se tako u vrijeme festivala održati i 8. Sajam cvijeća, turistički vlak vozit će goste grada do Muzeja vučedolske kulture i Memorijalnog centra Domovinskog rata, a angažirani su i lokalni proizvođači suvenira koji će proizvode nuditi kod Agencije za vodne putove.

Na pitanje kakva je budućnost festivala uz činjenicu da se počeo širiti na druge gradove, direktor festivala Igor Rakonić najavio je da se s gradom ozbiljno razmatra mogućnost izgradnje katamarana-pozornice koji bi plovio Dunavom, pristajao u sve veće gradove na Dunavu i predstavljao filmove sa VFF. Plovilo-pozornica gradilo bi se uz pomoć EU fondova, bilo bi u vlasništvu grada Vukovara koji bi ga koristio i za druge kulturne i ine prigode.

(Hina)