Prijestolnica europske kulture 2020. će uz predstavnika Irske biti i jedan hrvatski grad. Izboru se nadaju Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb, koji su ušli u drugi krug natjecanja za titulu europske prijestolnice kulture

Zamjenik ministra kulture Berislav Šipuš izvijestio je 17. travnja kako je devet hrvatskih gradova – Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb ušli u drugi krug natjecanja za titulu grada europske prijestolnice kulture 2020. godine.
‘Dosta je veliki broj gradova sudjelovao u utrci, a devet ih je ušlo u drugi krug’, rekao je Šipuš na konferenciji za novinare u Muzeju Mimara. U drugi krug ušli su Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb.
Šipuš je podsjetio kako je 16. travnja 2014. odlukom EU Hrvatska dobila prigodu da sudjeluju u natjecanju za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. EU na taj način potiče očuvanje identitetskih i kulturnih silnica, napomenuo je dodavši kako su, bez obzira na to koji će grad ponijeti tu laskavu titulu, svi hrvatski gradovi prijestolnice kulture. Predstavnica Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić podsjetila je na razvoj ove manifestacije te istaknula kako je 1985. tadašnja Europska zajednica na poticaj Grčke prihvatila organizaciju te manifestacije.
Prijestolnica europske kulture 2020. će uz predstavnika Irske biti i jedan hrvatski grad.
(Hina)

Više