Na tribini će se govoriti o autoričinoj diplomatskoj, književnoj i publicističkoj djelatnosti, kao i o društvenoj angažiranosti. Bit će riječi o njezinu životu u Australiji, Čileu, Španjolskoj i Slovačkoj,

U NSK će se u četvrtak, 11. lipnja u podne održati tribina na kojoj gostuje karijerna diplomatkinja i publicistkinja Tuga Tarle. Voditeljica tribine je dr. sc. Željka Lovrenčić, voditeljica Zbirke.
Na tribini će se govoriti o autoričinoj diplomatskoj, književnoj i publicističkoj djelatnosti, kao i o društvenoj angažiranosti. Bit će riječi o njezinu životu u Australiji, Čileu, Španjolskoj i Slovačkoj, Zakladi Dora koju je pokrenula, političkoj tribini Kamo ideš, Hrvatska? koju je vodila u KIC-u, udruzi OS koja promiče hrvatski kulturni identitet, kao i o knjigama koje je napisala.
Tuga Tarle profesorica je filozofije i komparativne književnosti, profesionalna diplomatkinja u mirovini te promicateljica hrvatske kulture na trima kontinentima – Čileu, Španjolskoj, Australiji i Slovačkoj. Društveno je angažirana publicistkinja i književnica. Kratko vrijeme bila je iseljenica u Australiji. Po povratku u Hrvatsku, zaposlila se u Hrvatskoj matici iseljenika, gdje je pokrenula i vodila zakladu za skrb o djeci žrtvama rata – Dora (1991. – 1996.). Začetnica je i prva predsjednica Hrvatske humanitarne mreže, a u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova bila je povjerenica podružnice Sindikata državnih službenika. Sredinom 90-ih vodila je tada jedinu političku tribinu poznatu pod nazivom Kamo ideš, Hrvatska?.
Sredinom 90-ih članica je saborskoga Pododbora za hrvatske manjine u susjednim zemljama te nezavisna kandidatkinja na izborima za Hrvatski sabor 1995. godine. Utemeljila je Hrvatsko-španjolsko društvo prijateljstva u Madridu 2000., Diplomatski klub zamjenika veleposlanika u Bratislavi 2011. te udrugu OS – društvo za promidžbu hrvatskoga kulturnog identiteta 2013. godine. Do danas nikad nije bila članica nijedne stranke.
Surađivala je u brojnim tiskanim i elektroničkim medijima s više od 500 objavljenih priloga (Prolog, Oko, Književna republika, Treći program radija, Most, Marulić, Matica, Sušačka revija i dr.) te u zbornicima Matice hrvatske, Hrvatske matice iseljenika i Žrtvoslovnoga društva. Autorica je Reviste Croacia, objavljene u Santiagu de Chile 2005. godine.
Objavila je nekoliko knjiga iz područja književnosti, plesne umjetnosti, pitanja identiteta i iseljeničke problematike, i to zbirku kratkih pripovijedaka Ariadnina nit i Plesne kritike te knjigu eseja Hrvatska – Australija/Novi Zeland, povijesne i kulturne veze. Zadnje u nizu njezinih djela su knjiga eseja, kritika, pisama i prijedloga – Hrvatski iseljenički duhopis (2013.) i stručni rad Identitet i maska u izdanju Matice hrvatske i Udruge hrvatskih diplomata (2014.). U pripremi je za tisak i njezin roman za mlade Moja australska priča.
Sudjelovala je referatima na međunarodnim konferencijama o kulturnome identitetu i jeziku, humanitarnim, žrtvoslovnim i ženskim pitanjima u Sydneyu, Santa Cruzu, Zagrebu, Pamploni, Murciji, Santiagu, Bolzanu, Valparaísu i dr. Bila je članicom Organizatorskoga odbora Hrvatskoga iseljeničkog kongresa 2014.
Članica je Hrvatskoga diplomatskog kluba i Udruge hrvatskih diplomata te članica predsjedništva Hrvatskoga žrtvoslovnog društva.
(V.K.)