U prva četiri mjeseca ove godine, hrvatski književnik Miro Gavran imat će čak deset kazališnih premijera u Americi, Aziji i Europi. Bogati kazališni niz otpočinje 10. siječnja u Los Angelesu, 1. veljače u Bangaloreu, 2. I 6. veljače u Moskvi, 20. veljače u Parnuu, 28. veljače u Pragu, 5. ožujka u Zagrebu, 30. travnja u Los Angelesu

U prva četiri mjeseca ove godine, hrvatski književnik Miro Gavran imat će čak deset kazališnih premijera u Americi, Aziji i Europi. Bogati kazališni niz otpočinje 10. siječnja u Los Angelesu gdje će Inner Circle Theatre izvesti premijeru Gavranove drame ‘Lutka’, u režiji Matthewa Hilla.
Isti tekst će 27. siječnja izvesti Prithvi Theatre u Mumbaiu u Indiji, u režiji Hidayat Sami. Ubrzo potom, 1. veljače, Gavrana očekuje još jedna premijera u Indiji, ovaj put je riječ o drami ”Sve o ženama” koju će Teatar Jagriti izvesti u Bangaloreu, u režiji redateljice Arundhati Raja. Gavranovu komediju ”Papučari” izvest će premijerno dva teatra iz Moskve u razmaku od četiri dana: 2. veljače Teatar Art Partner XXXI, u režiji Nikite Grinšpuna, te 6. veljače Teatar Komedija, u režiji Valery Sarkisova. Potom će Miro Gavran imati svoju prvu premijeru na estonskom jeziku, a riječ je o drami “Sve o ženama” u režiji Kaili Viiadas, koju će 20. veljače premijerno izvesti Teatar Endla iz estonskog grada Parnu. Gavranova komedija “Zabranjeno smijanje” imat će svoju premijeru 28. veljače u Pragu u Teatru 3D, u režiji Martina Vokouna.
Nova Gavranova komedija “Pivo” bit će praizvedena 5. ožujka u maloj dvorani Lisinski u Zagrebu, u produkciji Teatra Gavran, a u režiji Helene Buljan. Početkom travnja Izraelski nacionalni teatar Habima iz Tel Aviva izvest će premijeru Gavranove popularne komedije “Muž moje žene”, u režiji Roni Pinchovitcha. Bit će to prva Gavranova premijera na hebrejskom jeziku.
I na koncu: 30. travnja će Little Fish Theatre iz Los Angelesa premijerno izvesti Gavranovu dramu “Lutka” .
Djela Mire Gavrana do sada su prevedena na 37 jezika, a po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 250 premijera, koje je vidjelo preko tri milijuna gledatelja diljem svijeta.
Proteklih dvadeset godina Gavran je uvjerljivo najizvođeniji hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu, a u novije vrijeme i jedan od najizvođenijih europskih kazališnih pisaca.
(Culturenet.hr)