Hrčak je referentni izvor informacija koji na adresi hrcak.srce.hr na jednom mjestu okuplja više od 400 časopisa, s više od 11 tisuća objavljenih sveščića te nudi pristup do više od 138 tisuća radova dostupnih u punom tekstu

Portal Hrčak na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise, a broj časopisa koji se danas nalazi u njegovu repozitoriju nadrastao je očekivanja, istaknuto je u srijedu na konferenciji za novinare održanoj u Sveučilišnom računskom centru (Srce) u povodu 10. godišnjice toga portala.
Hrčak je referentni izvor informacija koji na adresi hrcak.srce.hr na jednom mjestu okuplja više od 400 časopisa, s više od 11 tisuća objavljenih sveščića te nudi pristup do više od 138 tisuća radova dostupnih u punom tekstu.
Prema broju uključenih časopisa Hrčak je jedinstven u europskim razmjerima i u proteklih je 10 godina znatno pridonio vidljivosti i promociji hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa. Projektni je tim samostalno izradio sustav Hrčak koristeći raspoloživu open source programsku podršku: PHP, MySQL, Apache.
U izradi portala korištena su iskustva Srca u području istraživanja i primjene web tehnologija, istaknuo je pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu Srca Miroslav Milinović dodavši da je sustav modularan i proširiv te jednostavan za uporabu i uredništvima i krajnjim korisnicima.
Projektom Hrčak željelo se, istaknuo je, izgraditi sustav kojim će se uredništvima časopisa znatno olakšati postupak objavljivanja digitalnih inačica časopisa, a korisnicima omogućiti nesmetani pristup, pregledavanje i pretraživanje kroz jedinstveno sučelje potaknuti što veći broj hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa da ponude svoj sadržaj otvoreno i online, u skladu s globalnim inicijativama za otvoreni pristup znanstvenim informacijama.
“Broj časopisa koji se danas nalazi u Hrčak repozitoriju nadrastao je sva naša očekivanja”, rekla je predsjednica Savjeta portala Hrčak Jadranka Stojanovski dodavši kako uredništva prepoznaju višestruke koristi od uključenosti časopisa, posebno zato što im Hrčak osigurava znatno veću vidljivost, što je važno za autore i za uredništva časopisa.
Od samih početaka Hrčak je, napomenula je, interoperabilan i osigurava razmjenu podataka o objavljenim radovima s velikim svjetskim repozitorijima, arhivima i bazama podataka.
Naglasila je kako kroz suradnju Hrčka s velikim i uglednim izdavačima i agregatorima nastoje osigurati što veću prisutnost hrvatskih časopisa u popularnim bazama podataka kao što su Web of Science, Scopus, Google Scholar i drugi. Smatramo da je to najbolji način integracije hrvatske znanstvene publicistike u globalnu izdavačku zajednicu.
Posebno je istaknula suradnju s OpenAIRE H2020 projektom Europske komisije, čija baza podataka integrira cjelokupno europsko izdavaštvo u otvorenom pristupu i na najbolji način promiče naše napore u prihvaćanju koncepata otvorene znanosti. “Transparentnost na svim razinama posebice je važna za male znanstvene zajednice i dugoročno je najbolji put za povećanje kvalitete znanstvenih istraživanja”, rekla Stojanovski.
Portal Hrčak javnosti je prvi put predstavljen 7. veljače 2006. godine, a osnovna ideja o portalu potekla je iz Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva (HID) i tadašnjeg predsjednika HID-a Tibora Totha.
(HINA)