Gost je kuhar i promicatelj hrvatske gastronomske baštine, a na tribini će se govoriti o Valcichevu životu i radu, Australiji i djelovanju hrvatske zajednice u toj zemlji, promidžbi hrvatske gastronomije u Australiji i australske u Hrvatskoj, kuhanju za znamenite osobe, uređivanju časopisa Maestral, njegovim knjigama i dr.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu održat će u srijedu, 12. listopada u 12 sati, u sklopu Zbirke inozemne Croatice, šesnaestu iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice. Voditeljica tribine je dr. sc. Željka Lovrenčić.

Gost je kuhar i promicatelj hrvatske gastronomske baštine Dennis Valcich. Na tribini će se govoriti o Valcichevu životu i radu, Australiji i djelovanju hrvatske zajednice u toj zemlji, promidžbi hrvatske gastronomije u Australiji i australske u Hrvatskoj, kuhanju za znamenite osobe, uređivanju časopisa Maestral, njegovim knjigama i dr.

Dennis Valcich rođen je na malome otoku Ošljaku, u blizini Zadra. Svakoga se ljeta na otoku okupljaju Valčići koji su se doselili s Cresa 1760. godine. Dennis Valcich stigao je u Australiju 1966. godine nakon što je u Dubrovniku završio jednu od najboljih ugostiteljskih škola. Trenutačno živi u Sydneyju, a u Hrvatsku dolazi svake godine na tri mjeseca. Uz ostale poslove, vodio je restorane po hrvatskim klubovima, gdje je kuhao zajedno sa svojom suprugom Mirom. Radio je i u uglednim australskim restoranima te vodio svoj restoran Riva.

Na poziv Veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj promicao je australsku kuhinju u Hrvatskoj, dok je u Australiji promicao hrvatsku. Gotovo dvadeset godina po najvećim je australskim i novozelandskim gradovima organizirao Festival hrvatske hrane, pića, folklora i turizma. U Hrvatskoj je s novinarkom i književnicom Božicom Brkan sudjelovao na snimanju Vegetina televizijskoga serijala Male tajne velikih majstora, gdje je kao gostujući kuhar kuhao australske specijalitete. Kuhao je za različite znamenite osobe iz cijeloga svijeta, kao i za emisije koje afirmiraju gastronomiju na različitim televizijskim kanalima. Gostovao je u mnogim radijskim emisijama, a o njem i njegovu radu pisali su ugledni australski časopisi.

Bio je utemeljitelj i urednik moderno-dizajniranoga časopisa Maestral koji je devedesetih godina u Australiji promicao tamošnju iseljeničku hrvatsku zajednicu i kulturne posebnosti hrvatskoga naroda, s naglaskom na tisućljetnoj mediteranskoj kolijevci Lijepe Naše, u kojoj se razvila svjetski privlačna mediteranska kuhinja. Tijekom povijesti naše gastronomije različiti kulturni utjecaji i narodni običaji učinili su hrvatsku gastronomiju jednom od najcjenjenijih nacionalnih kuhinja u svijetu, o čemu je redovito pisao časopis Maestral.

Dennis Valcich napisao je tri hrvatske kuharice na engleskome jeziku koje su doživjele velik uspjeh, a nedavno je završio pisanje svoje biografije. (NSK)