Ravnatelj HMI mr.sc. Marin Knezović susreo se s generalnom konzulicom u Pečuhu Vesnom Halugom, ravnateljem Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj Stjepanom Blažetinom, glavnom urednicom Medijskog centra Croatica i Hrvatskog glasnika Brankom Pavić Blažetin te predsjednikom Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj (HDS) Ivanom Guganom

U petak, 6. svibnja, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika mr.sc. Marin Knezović posjetio je Hrvate u Pečuhu u Mađarskoj. Ondje se susreo s generalnom konzulicom u Pečuhu Vesnom Halugom, ravnateljem Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj Stjepanom Blažetinom, glavnom urednicom Medijskog centra Croatica i Hrvatskog glasnika Brankom Pavić Blažetin te predsjednikom Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj (HDS) Ivanom Guganom.
Tema sastanka bila je status hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj, aktivnosti hrvatske zajednice u Pečuhu te buduća suradnja s matičnom domovinom Hrvatskom.
Generalna konzulica zahvalila je na dosadašnjoj suradnji i podršci Matice, ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj Stjepan Blažetin upoznao je ravnatelja s glavnim aktivnostima zavoda, i obznanio ideju o pripremi Leksikona Hrvata u Mađarskoj, sastavljanju prve biografije hrvatskih časopisa u Mađarskoj od II. svjetskog rata do danas, monografije o naselju Kozari i dr. Zavod će organizirati predavanje u sklopu proglašenja Dana hrvatskog školstva u Mađarskoj, koji će Skupština proglasiti 21. svibnja.
Predsjednik HDS-a Ivan Gugan govorio je o problemima na koje nailaze, naglasio je potrebu dovršetka obnove Hrvatskog kazališta u Pečuhu te rješavanje statusa Kulturno-prosvjetnog centra Hrvata u Vlašićima na otoku Pagu.
Istog dana, ravnatelj HMI nazočio je svečanosti 25. godišnjice Hrvatskog glasnika u salantskom domu kulture.

Tekst: Naida Šehović