Zvonimir Deković, predsjednik i Vladimir Marvučić, dopredsjednik Hrvatskoga nacionalnog Crne Gore su boravili su u službenom posjetu Zadru. Prigodom župnog blagdana Gospe Loretske, Grdović, prof. Babić i predstavnici HNV –a su sudjelovali na tribini u mjesnoj knjižnici u Arbanasima

Na poziv prof. dr. sc. Vande Babić, profesorice Sveučilišta u Zadru, te predsjednika Društva zadarskih Arbanasa Enija Grdovića, Zvonimir Deković, predsjednik i Vladimir Marvučić, dopredsjednik Hrvatskoga nacionalnog Crne Gore su od 7. do 9. svibnja boravili su u službenom posjetu Zadru. Profesorica Babić, rodom Bokeljka, već više od desetljeća na zadarskome sveučilištu s iznimnim uspjehom drži studijski kolegij „Hrvatska kultura i književnost Boke kotorske“.
Prigodom župnog blagdana Gospe Loretske, Grdović, prof. Babić i predstavnici HNV –a su 7. svibnja u mjesnoj knjižnici u Arbanasima govorili na tribini o Hrvatima Boke kotorske i Bara i tisućljetnim vezama Zadarske, Kotorske i Barske (nad)biskupije, poglavito kroz izuzetnu osobnost zajedničkoga nadbiskupa Vicka Zmajevića te doseljavanja Arbanasa u ove krajeve prije gotovo tri stoljeća.
Tribina je dio višednevnog programa pod nazivom „Dani Gospe Loretske“ koji je okončan 10. svibnja svetom misom i tradicionalnom procesijom u Arbanasima koju je predvodio mons. dr. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski. U ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović slavlju je nazočio njezin izaslanik Ante Deur.
Drugog dana boravka, 8. svibnja, predstavnici HNV-a CG su skupa sa svojim domaćinima posjetili najznačajnije institucije grada Zadra. Primili su ih dogradonačelnik Grada Zadra dr. Zvonimir Vrančić sa suradnicima, zamjenik zadarskog župana Rudolf Dvorski sa suradnicima, don Igor Ikić, tajnik Zadarske nadbiskupije, prof. dr. sc. Ante Uglješić, rektor Sveučilišta u Zadru, Ante Gverić, ravnatelj Državnoga arhiva u Zadru i predsjednik HKD –a „Napredak“ – Zadar te prof.dr.sc. Vanda Babić koja obnaša dužnost dopredsjednice Udruge. Predstavnici HNV-a CG su dodijelili zahvalnice Državnome arhivu i Sveučilištu u Zadru za dugogodišnju suradnju i u više navrata dodijeljene donacije knjiga za Hrvatsku knjižnicu „Ljudevit Gaj“ u Donjoj Lastvi.

Pogledajte Fotogaleriju