Prijemu je prisustvovalo hrvatsko izaslanstvo MORH-a i Oružanih snaga, članovi Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, predstavnici hrvatske zajednice u Njemačkoj, predstavnici hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj te zastupnici u Bundestagu

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević na prijemu u utorak, 12. lipnja u predstavništvu savezne države Baden Württemberg u Berlinu, održanom povodom Dana državnosti, Dana Hrvatske vojske i pete obljetnice članstva Hrvatske u EU, naglasio je prijateljske odnose Hrvatske i Njemačke, a Hrvatima u toj zemlji poručio da budu i dalje nositelji očuvanja nacionalnog identiteta.
Svečanom prijemu prisustvovalo je, među ostalima, hrvatsko izaslanstvo MORH-a i Oružanih snaga, članovi Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, predstavnici hrvatske zajednice u Njemačkoj, predstavnici hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj, te zastupnici u Bundestagu, priopćeno je iz MORH-a.
Tom prigodom ministar Krstičević, koji boravi u službenom posjetu Njemačkoj, u svom obraćanju naglasio je kako su Hrvatska i Njemačka prijateljske zemlje, spomenuvši kako pripadnici oružanih snaga dviju zemalja zajedno sudjeluju u misijama i operacijama.
‘Hrvatski vojnici danas, rame uz rame, zajedno s njemačkim vojnicima u operacijama i misijama u Afganistanu, Kosovu i Litvi, doprinose sigurnosti i održavanju mira’, istaknuo je ministar.
On je također izrazio zahvalnost doprinosu Hrvata u dijaspori u borbi za neovisnost, pri čemu je istaknuo da ova vlada brine o Hrvatima izvan domovine. ‘Drago mi je da sam imao prigodu susresti se s našim Hrvatima koji su ovdje u Njemačkoj.’
U tom kontekstu ministar im je čestitao predstojeći Dan državnosti te im poručio: ‘Nosite domovinu uvijek u srcu i budite i dalje nositelji očuvanja nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika, hrvatske kulture i običaja’.
Ministar se osvrnuo i na ovogodišnje obilježavanje pete obljetnice članstva u Europskoj uniji, naglasivši da je Hrvatska članstvom u EU-u i NATO-u ostvarila vanjskopolitičke ciljeve, te da se nalazi ‘u klubu razvijenih država s kojima dijelimo zajedničke vrijednosti i odgovornost u očuvanju mira i stabilnosti.’(Hina)