92. pojedinačni fond Školarinske zaklade HBZ-a osnovan je zahvaljujući donaciji u iznosu od 438,627.03 USD ugledne hrvatske obitelji, Georga i Barbare Baine (Banjavchich)

Školarinska zaklada Hrvatske bratske zajednice nedavno je za svoj fond dobila jedan od četiri najveća doprinosa, i to od ugledne hrvatske obitelji i dugogodišnjih članova Zajednice, Georgea i Barbare Baine u iznosu od 438,627.03 USD.

Poslije Barbarine smrti, baštinikom njezine imovine postala je Školarinska zaklada Zajednice. Time je u Zakladi osnovan 92. pojedinačni fond poznat kao Endowment Fond George & Barbara Baine.

George Baine, koji je preminuo prije svoje supruge, bio je dugogodišnji član Hrvatske bratske zajednice. Najprije je bio član odsjeka 266, zatim odsjeka 931 East Chicago, Indijana a potom odsjeku 663 i 47 u Clevelandu, Ohio. George je umro 2010., a supruga Barbara 2016.

U prošlosti su oboje bili vrlo aktivni u pojedinim programima i aktivnostima Zajednice. Bili su veliki ljubitelji hrvatske kulturne baštine i Zajednicu su uvijek hvalili zato što je promiče. Uvijek su rado dolazili na odrasle tamburaške festivale, na kojima su sklopili mnoga prijateljstva. Dugo godina su živjeli u okolici Clevelanda, gdje su podupirali hrvatsku župu Sv. Pavla. Umirovljeničke godine su sproveli u mjestu Lehigh Acres u Floridi, gdje su također bili aktivni u mjesnoj crkvi Sv. Rafael.

George je rođen u obitelji Mare i Jure Banjavcicha 18. lipnja 1921. u East Chicagu, Indiana. George Richard (Banjavcich) Baine je bio veteran WWII Med Corpsa. Ponosio se svojim hrvatskim porijeklom i svojim članstvom u Zakladi. George je u Zajednicu pristupio u 21. godini života, 1942., i ostao joj je vjerni član do svoje smrti.

On i supruga Barbara živjeli su u sretnom braku punih 60 godina. Nisu imali djece. George je umro u 88. godini života, a Barbara, rođena 1920., u 95. godini.

Ovaj bračni par bio je nadaleko poznat po svojoj dobroti i darežljivosti. Kad god je trebalo pomoći ili poduprijeti neki humanitarni program ili akciju, oni su se prvi odazvali. Tijesno su bili povezani sa svim bivšim i sadašnjim glavnim odbornicima HBZ-a koje su cijenili i podupirali u svim njihovim programima i nastojanjima.

Ovaj plemeniti dar Georgea i Barbare Baine, kojeg su ostavili Zajednici za školovanje mladih članova je od neprocjenjive vrijednosti i na ponos svima onima koji kao odbornici predvode Školarinsku zakladu Hrvatske bratske zajednice.
(Zajedničar)