Danska kraljica Margareta II. sa suprugom princem Henrikom počinje četverodnevni državni posjet Hrvatskoj. Sudjelovat će na dansko-hrvatskom poslovnom forumu, te posjetiti Zagreb, Koprivnicu i Split. Državni posjet bit će prigoda i za održavanje seminara o podvodnoj arheologiji u UNESCO-vom Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju, a održat će se i UNESCO-v seminar u Splitu o očuvanju svjetske baštine u dvjema zemljama

Danska kraljica Margareta II. sa suprugom princem Henrikom počinje četverodnevni državni posjet Hrvatskoj. U Uredu predsjednika Ive Josipovića održat će se svečana večera na kojoj će se nazočnima obratiti predsjednik Josipović i kraljica Margareta II. Dansku kraljicu i princa primit će i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Dragan Nikolić: Intervju s danskim kraljevskim parom

Više od osamdeset posto Danaca podupire kraljevsku obitelj i monarhiju, što je jedan od najviših postotaka među europskim monarhijama. Monarhija je dio kulturnog identiteta Danske, postoji preko tisuću godina i jedna je od najstarijih na svijetu. Danska kraljica Margareta II. i njezin suprug princ Henrik u prosjeku samo dva puta na godinu odlaze u državne posjete u inozemstvo i jedan od njih, od 21. do 24. listopada, je upravo posjet Hrvatskoj.
U delegaciji koja prati kraljevski par bit će tridesetak danskih tvrtki, a s njima u Hrvatsku dolazi ministar hrane, poljoprivrede i ribarstva. Oni će u srijedu, drugog dana posjeta, sudjelovati na dansko-hrvatskom poslovnom forumu. Danska je 20. ulagač u Hrvatsku a njezine najveće investicije su tvornica kamene vune Rockwool Adriatic, pivovara Carlsberg Croatia, tvornica građevinskog materijala Hartmann i tvornica automobilskih naplataka i guma Starco Beli Manastir, potom tvrtka JYSK te tvrtka ROSBAK d.o.o. koja je dobila koncesiju za pravo lova u državnom otvorenom lovištu ‘Zrinska gora II’. Na poslovnom forumu sudjelovat će princ Henrik, a kraljica će biti, uz nazočnost predsjednika Josipovića, na regionalnom forumu o dijabetesu. Kraljevski će potom posjetiti i tvrtku za farmaceutska istraživanja i razvoj Xellia.
Tijekom poslijepodneva, Margareta II. i princ Henrik posjetit će dva kulturna događaja, najprije predstavu u kazalištu Mala scena, hrvatsko-dansko-švedsku koprodukciju “Zašto baš ja?”, te na Zagreb filmu festivalu hrvatsko-dansku koprodukcija ‘Itsi-Bitsi’. To je jedan od petnaest danskih filmova koliko će ih se na ovogodišnjem ZFF-u prikazati u glavnom i popratnim programima, a u Zagreb dolazi nakon premijere u Torontu. Kraljevski će par u sklopu posjeta Zagrebu posjetiti i zagrebačku katedralu, crkvu Sv. Marka, Gliptoteku HAZU-a gdje se održava izložba danske arhitekture te Etnografski muzej.
Kraljica i princ Henrik ljubitelji su i poznavatelji umjetnosti, a i sami se njome bave. Kraljica Margareta II. priznata je slikarica koja je, među ostalim, ilustrirala dansko izdanje ‘Gospodara prstenova’ objavljeno 1977. i reizdano 2002. Okušala se i kao kostimografkinja i scenografkinja, a princ Henrik pijanist je i pjesnik. Državni posjet pratit će i izložbe, predstave, projekcije, skupovi i seminari iz raznih područja kulture i umjetnosti.
Trećeg dana, u četvrtak, kraljica Margareta II. i princ Henrik posjetit će Koprivnicu, tvrtke Carlsberg i Hartmann. Posljednji dan posjeta kraljevski će par provesti u Splitu. Prigodom posjeta kraljevskog para, bit će potpisana i dva sporazuma. Danska agencija za kulturu potpisat će s hrvatskim Ministarstvom kulture sporazum o razmjeni stručnjaka u području podvodne arheologije i sporazum o digitalizaciji arhiva Ejnara Dyggvea. Državni posjet kraljevskog para bit će prigoda i za održavanje seminara o podvodnoj arheologiji u UNESCO-vom Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju, a održat će se i UNESCO-v seminar u Splitu o očuvanju svjetske baštine u dvjema zemljama.
(HRT)

Hrvatsko iseljeništvo u Kraljevini Danskoj