Manifestacija se održava u organizaciji Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine “Don Juraj Gospodnetić” Bosansko Grahovo, Udruge za očuvanje povijesne i kulturne baštine Hrvata Bosanskog Grahova “Dinara – Ponare” Zagreb i Župe svetog Ilije proroka Bosansko Grahovo

Obitelji prognanih i iseljenih Hrvata iz Bosanskog Grahova, među kojima su brojni oni koji žive izvan domovine, sudjelovali su od 16. do 19. srpnja na tradicionalnoj manifestaciji “Dani svetog Ilije proroka 2015.” u Bosanskom Grahovu. Manifestacija se održava u organizaciji Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine “Don Juraj Gospodnetić” Bosansko Grahovo, Udruge za očuvanje povijesne i kulturne baštine Hrvata Bosanskog Grahova “Dinara – Ponare” Zagreb i Župe svetog Ilije proroka Bosansko Grahovo.
U četvrtak, 16. srpnja na relaciji Bosansko Grahovo – Tičevo održana je biciklijada, planinarilo se od Tičeva na Šator, dok se natjecanje u plivanju održalo u Šatorskom jezeru. Istog dana u župnoj crkvi Sv. Ilije proroka u Obljaju započela je trodnevnica sveta misa, koja je nastavljena u petak, 17. srpnja kada se u programu našao i XIV. pozivni malonogometni turnir “Sveti Ilija”.
Program u subotu, 18. srpnja započeo je trodnevnicom svete mise koju je u zavjetnoj kapeli Korita predvodio mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjalučki. Potom je na ostacima obiteljske kuće Vulić u Koritima otkrivena spomen-ploča za pok. Mandu i Matu Vulića, koje su kao posljednje stanovnike ovog mjesta stradali tijekom Domovinskog rata.
Četvrto pjesničko sijelo u čast don Jurja Gospodnetića održano u subotu u večernjim satima na Vidikovcu u Koritima kod Bosanskog Grahova. Nastupili su pjesnici: Tomislav Marijan Bilosnić (Zadar), Ante Nadomir Tadić Šutra i Fabijan Lovrić (Knin), Melani Strinić (Livno) i Branko Antunović ( Benkovac). U programu je sudjelovao i mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjalučki , kao i misionarka časna sestra Svjetlana Rezo, te župnik Davor Klečko. Na Vidikovcu u Koritama predstavljena je knjiga “Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski“, banjalučkog biskupa mons. Franje Komarice i njemačkog novinara Winfrieda Gbureka.
U nedjelju, 19. srpnja održana je središnja proslava patrona župe Bosansko Grahovo koncelebriranim slavljem, koje je u župnoj crkvi u Obljaju predvodio mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjalučki, poslije čega je slijedio prigodni kulturno-umjetnički program i objed za sve nazočne. U kulturno umjetničkom programu sudjelovali su: KUD “Tribanj” Bila-Livno, Društvo Hrvatska žena Kraljica Katarina Novi Travnik, KUF “Dinara” Kijevo, Tamburaški sastav Zlatne žice Zenica, te diplari Josip i Mijat Galiot.
(Fenix Magazin)