Restauratorskom radionicom danas su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici počeli Dani otvorenih vrata NSK koji tradicionalno tjedan uoči svečane proslave Dana te knjižnice, 22. veljače, omogućuju građanima da se bolje upoznaju s njezinom djelatnošću i vrijednim fundusom

Dani otvorenih vrata prigoda su da šire građanstvo vidi što se sve nalazi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te njezinim najvredmijim zbirkama koje im inače u tolikoj mjeri nisu dostupne, rekla je glavna ravnateljica NSK, Dunja Seiter-Šverko.
Manifestacija se održava petu godinu zaredom, a prema dosadašnjim iskustvima i prijavama veliki interes izazvat će vrijednost nacionalnog blaga koje se nalazi u Zbirci rukopisa i starih knjiga, Grafičkoj zbirci, Zbirci zemljopisnih karata i atlasa te Zbirci muzikalija i audiomaterijala.
Kao posebno zanimljivo ravnateljica ističe i restauratorsko-konzervatorsku radionicu u kojoj će se, napomenula je, moći vidjeti kako se knjige obnavljaju, koji su načini njihovih uveza, a polaznici će naučeno moći primijeniti i na knjigama vlastitih biblioteka.
Na radionici će se predstaviti materijali od kojih se knjige izrađuju, kemijske i mikroskopske metode ispitivanja njihova sastava i svojstava, te govoriti o čestim oštećenjima knjiga, načinima njihova popravka, vrstama papira, opremanju knjiga, zaštiti od vanjskih utjecaja.
Uz radionice, tijekom Dana otvorenih vrata od 12 do 19 sati svakih sat vremena organizira se stručno vodstvo po knjižnici i zbirkama.
Zbirka rukopisa i starih knjiga bit će otvorena za izbor građe od 9. do 18. stoljeća, Grafička zbirka predstavit će grafičke listove iz pjesničko-grafičke mape Mladena Galića i Zvonka Makovića te bogatu referentnu zbirku, a Zbirka muzikalija i audiomaterijala izložit će dio fonda zvučne građe, značajnije šelak-gramofonske ploče, presjek izdanja domaće diskografije na kompaktnim diskovima te pojedina strana zvučna izdanja.
(tportal.hr/ Hina)