Prigodna predavanja i poetske večeri u sklopu Dana održavaju se do 26. siječnja, a otvoren je i natječaj za Godišnju nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost

Tehnički muzej ‘Nikola Tesla‘ nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. Prigodna predavanja i poetske večeri u sklopu ‘Dana Nikole Tesle’ održavaju se do 26. siječnja i odlična su prilika da se prisjetimo života i rada velikog znanstvenika.

Program je zanimljiv i raznovrstan, a ove godine prvi je put koncipiran kao svojevrstan spoj znanosti i umjetnosti. Tesla je bio rijetki umjetnik među znanstvenicima – obožavao je klasičnu glazbu, recitirao Cervantesa, Shakespearea i Goethea napamet, a i njegove su rečenice često pri obraćanju javnosti zvučale gotovo poput poezije. ‘Jedna munja ispisuje sonatu, a tisuću munja cijeli koncert’ rekao je svojedobno Tesla opisujući svoje oduševljenje munjama. I sam Nikola Tesla svojedobno je pisao pjesme od kojih je javnosti znana jedino ‘Dijelovi božanskog ogovaranja’.

U sklopu održavanja Dana Nikole Tesle bit će otvoren natječaj za Godišnju nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost. Natječaj za ovu renomiranu godišnju nagradu otvara se osmu godinu zaredom u tri kategorije, Kvizu znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjenom djeci i mladima te kategorijama kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma i projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.
(HRT)