Tijekom dvodnevne manifestacije u Novom Sadu, osim izložbe, održat će se i koncert istarske kantautorice Elis Lovrić, te prezentacija posvećena sudjelovanju Istre u projektima Europske unije

Otvaranjem izložbe „Istra Istria Memento“ u utorak, 3. lipnja 2014. godine u 19,oo sati u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) započet će program dvodnevne manifestacije „Dani Istre u Vojvodini“, važnog dijela tradicionalne suradnje APV i Istarske županije koja datira od 2001. godine.
U skladu s tim pozdravnu riječ na otvaranju ove manifestacije izgovorit će otpredsjednik Pokrajinske vlade i pokrajinski tajnik za kulturu i javno informiranje Slaviša Grujić, dok će izložbu otvoriti istarski župan Valter Flego. Na izložbi će biti predstavljene razglednice iz fonda zbirke starih razglednica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u izboru i postavi kustosice Gordane Milaković.
Program u Muzeju Vojvodine nastavit će se koncertom poznate istarske kantautorice Elis Lovrić, koja će ovom prilikom nastupiti uz pratnju violončelistice Bike Blasko. Njih dvije izvest će dio muzičke kolajne: Kolarići.
Sljedećeg dana, 4. lipnja u 14,oo sati, u predvorju zgrade Pokrajinske vlade, (Bulevar Mihajla Pupina 16), bit će održana prezentacija posvećena sudjelovanju Istre u projektima Europske unije. Istarski pročelnici za međunarodnu suradnju i kulturu Oriano Otočan, odnosno Vladimir Torbica, govorit će o iskustvima Istarske županije u EU poslovima i projektima u kulturi.
Ovu manifestaciju kao primjer dobre regionalne suradnje već više godina organizira Zavod za kulturu Vojvodine u dvogodišnjem ritmu, s tim što se svake iduće godine organizira i uzvratna manifestacija „Dani Vojvodine u Istri“. Tako su tijekom prosinca 2013. godine vojvođanski pisci bili gosti međunarodnog sajma knjiga u Puli, uz dodatne nastupe u Poreču, Umagu i Pazinu. Osim pisaca gost te manifestacije bio je i filmski redatelj Želimir Žilnik, dok su izuzetno uspješan koncert održali „Boris Kovač & La Campanella“.
(ZHRV)