Prvi put će se prezentirati i postavke novo usvojenog Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma za razdoblje 2014.-2020. kojim se, uz ostalo, predviđa određeni zaokret u turističkoj promociji, brendiranju Hrvatske i ulozi Glavnog ureda HTZ-a

Najveći strukovni skup u Hrvatskoj, koji okupi i do 2000 sudionika, Dani hrvatskog turizma (DHT) održat će se danas i sutra u Opatiji. Uz analizu rezultate ove sezone, novih trendova u turizmu i drugih aktualnih tema predstaviti i niz novih projekata za razvoj turizma te planove za iduće godine.
DHT su tradicionalno godišnje okupljanje turističkih djelatnika i njihovih gostiju koji se svake godine potkraj sezone održavaju u nekom drugom gradu, a ove je godine za to odabrana Opatija kao ‘dama’ hrvatskog turizma koja ove godine slavi 170. godina organiziranog turizma na svom području.
Organizatori su najavili novosti u dodjeli turističkih nagrada jer će prvi put dodijeliti tri nove nagrade, za najbolje inovacije, turistički događaj i kulturnu atrakciju. U sklopu 24 nagrade iz akcije Hrvatska turistička zajednica (HTZ) Čovjek ključ uspjeha u turizmu prvi put naći i posebno priznanje za životno djelo u turizmu namijenjeno umirovljenicima, dugogodišnjim djelatnicima u turizmu.
Hrvatska gospodarska komora (HGK) će dodijeliti svoje tradicionalne nagrade, 18. po redu Turističke cvjetove najboljim destinacijama, hotelima, marinama, kampovima i druge, a kao i prošle i ove će se godine dodijeliti godišnje turističke nagrade Anton Štifanić.
U dva dana trajanja DHT održat će se i 30-ak stručnih skupova, radnih sastanaka i prezentacija strukovnih udruga i zajednica s različitim temama, a tzv. središnji stručni skupovi u organizaciji Ministarstva, HTZ-a i HGK predstavit će i razmotriti teme poput turističkog upravljanja destinacijama, trendova u digitalnom turizmu, mogućnostima financiranja turističkih projekata iz EU fondova i ostvarenje turističke strategije.

Prvi put će se prezentirati i postavke novo usvojenog Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma za razdoblje 2014.-2020. kojim se, uz ostalo, predviđa određeni zaokret u turističkoj promociji, brendiranju Hrvatske i ulozi Glavnog ureda HTZ-a, a sudionici DHT-a moći će čuti i prve brojke iz Turističke satelitske bilance o izravnim i neizravnim učincima turizma u Hrvatskoj.
Novost je i projekt Turistički informacijski sustav (TIS) na kojem zajedno rade Ministarstvo, HTZ i IT tvrtka Omega Software i čije će se prve postavke također prvi put predstaviti na DHT-u, a sveukupno taj sustav treba poslužiti za bolju prijavu i odjavu turista te praćenje turističkog prometa.
Kao i svake godine jedan od važnijih skupova na DHT-a, koji zadnjeg dana okupi i najviše sudionika, su susreti turističkih djelatnika s predstavnicima hrvatske Vlade, na kojem se očekuje nekoliko ministara i drugih dužnosnika.
(hrt)

Doznajte više