Dani su održani u organizaciji udruge Hrvatski san iz Salzburga i podružnice Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku

U organizaciji udruge Hrvatski san iz Salzburga, pod vodstvom Vere Papić i podružnice Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku, koju je predstavljala Maja Mozara, u Salzburgu su održani Dani hrvatsko-austrijske kulture i prijateljstva. U srži ove dugogodišnje manifestacije je povezivanje iseljenih Hrvata koji žive u Austriji s domovinom, kao i prijenos kulturnih sadržaja, komuniciranje putem predavanja, predstavljanja knjiga, postavljanja izložbi i sličnih aktivnosti.
Na međunarodnoj izložbi božićnih jaslica u salzburškoj kući za umjetnost i obrt – Heimatwerku izložene su vrlo vrijedne „Bijele jaslice“ s pozlatom, poznate keramičarke Lucije Perojević, koje su Hrvatsku predstavljale i na izložbi jaslica u Vatikanu.
Prilikom otvorenja izložbe, hrvatske je predstavnike pozdravio ravnatelj Heimatwerka Hans Khöl, nakon čega je Maja Mozara zahvalila domaćinima i predstavila proslavljenu umjetnicu Luciju Perojević te predsjednika Kulturnog vijeća Grada Dubrovnika Marina Ivanovića, koji je također pozdravio prisutne u ime Grada Dubrovnika i održao prigodan govor.
Delegacija iz Dubrovnika sudjelovala je na predavanju i predstavljanju knjige renomirane psihologinje Ljubice Uvodić-Vranić u prostorima Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca, zajedno s Hrvatima koji žive u Salzburgu.
Domaćin ovog skupa bio je župnik fra Zlatko Špehar, koji je Dubrovčane pozvao da prisustvuju i subotnjoj školi koju župa organizira za hrvatsku mladež.
Hrvata je u Salzburgu oko deset tisuća, a u duhovnom i kulturnom životu drže se zajedno, ne dopuštajući da se ugasi luč nacionalnog identiteta i jezika, što vrlo marljivo prenose na svoju djecu. Te su subote đaci gledali film o Vukovaru i učili o Domovinskom ratu, a povodom obljetnice vukovarske tragedije.
Duvanjska noć tradicionalno je priređena, ove godine 15. Studenoga, povodom Dana hrvatsko-austrijskog prijateljstva, a predstavlja kulturno zabavni program uz raznovrsne folklorne nastupe i ujedno je prilika za susret iseljenih Hrvata iz čitave Austrije u Salzburgu, kada im se pridruže i predstavnici Tomislavgrada, na čelu s Matom Kelavom.
Dizajnerica odjeće Tajana Jurišić predstavila je kreacije nadahnute hrvatskim narodnim nošnjama s dijelovima izvornih tekstilnih rukotvorina.
U nedjelju je služena sveta misa u crkvi Svetog Andrije pred oko tisuću ljudi, prilikom koje je fra Zlatko Špehar pozdravio sudionike Dana hrvatsko-austrijske kulture i prijateljstva koji su došli iz Hrvatske, kao i organizatoricu iz Salzburga.
(dubrovački.hr)