Dani se po 7. put održavaju u organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić” i križevačkih župa Svete Ane, Blažene Djevice Marije Žalosne i Svetog Marka Križevčanina i pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije

U Križevcima se od 28. do 31. svibnja održavaju 7. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić” i križevačkih župa Svete Ane, Blažene Djevice Marije Žalosne i Svetog Marka Križevčanina i pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije.
Svečano su otvoreni u četvrtak u crkvi Svete Ane molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim blaženom Alojziju Stepincu u izvedbi Obiteljske zajednice križevačkih župa. Misno slavlje predvodio je mons. Zlatko Koren, rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Navečer je u križevačkoj Gradskoj galeriji otvorena izložba slika “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” u tehnici akrilika na platnu akademskih slikara Josipa Botterija Dinija, Ane Marije Botteri-Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića. Izložbeni postav moći će se razgledati do 15. lipnja.
U petak, 29. svibnja održat će se program posvećen hrvatskim svecima i blaženicima, redovnicima i redovnicama u izvedbi Povjerenstva za trajnu formaciju Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica. Taj dan navečer u Hrvatskome domu održat će se okrugli stol “Kako su hrvatski sveci i blaženici ostvarili svoju redovničku karizmu”. Sudjelovat će promicatelji štovanja hrvatskih svetaca i blaženika, redovnika i redovnica. U glazbenom dijelu programa nastupit će Željka Marinović i Toni Eterović, a moderator je mons. Ivan Miklenić.
U subotu je Dan sluge Božjega Ante Gabrića i u crkvi Sv. Ane održat će se program posvećen njemu. Euharistijsko slavlje predvodit će otac Antun Volenik, vicepostulator za proglašenje sluge Božjega Ante Gabrića blaženim i svetim. Navečer će biti prikazan dokumentarni film HRT-a o životu i djelovanju oca Ante Gabrića, a sudjelovat će i redateljica i scenaristica filma Ljiljana Bunjevac-Filipović.
Sedmi dani hrvatskih svetaca i blaženika završavaju u nedjelju, 31. svibnja Danom svetog Marka Križevčanina molitvenim skupom i euharistijskim slavljem koje će predvoditi otac Ivan Ike Mandurić, duhovnik Studentskoga katoličkog centra u Zagrebu. U nedjelju u 11 sati otvara se izložba knjiga o hrvatskim svecima i blaženicima “Sveta Hrvatska” iz fundusa Gradske knjižnice u Zagrebu, autora Željka Vegha.
Sedmi dani hrvatskih svetaca i blaženika organiziraju se uz potporu grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica i “Glasa Koncila”.
(Narod.hr)