NSK u Zagrebu organizirala je u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom bibliotekom „Sv. Kliment Ohridski” u Skopju Dane hrvatske književnosti u Makedoniji 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu www.nsk.hr organizirala je u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom bibliotekom „Sv. Kliment Ohridski” u Skopju Dane hrvatske književnosti u Makedoniji 20. i 21. studenoga 2014. godine.
Manifestacija kojom se promiče hrvatska književnost i kultura prijevodima djela hrvatskih autora održana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci „Sv. Kliment Ohridski”. Priređena je izložba djela hrvatskih autora prevedenih na makedonski jezik i objavljenih u Republici Makedoniji u razdoblju od 1991. do 2014. godine. Na otvorenju izložbe uzvanicima se obratio hrvatski veleposlanik u Makedoniji prof. dr. sc. Zlatko Kramarić.
Na književnome susretu čitana su djela hrvatskih pisaca. Organizirana je književna tribina za prijevod i kulturnu suradnju između Makedonije i Hrvatske na kojoj su sudjelovali hrvatski i makedonski autori, a moderirao ju je prof. dr. sc. Venko Andonovski.
Dugogodišnja uspješna suradnja nacionalnih knjižnica Republike Hrvatske i Republike Makedonije potvrđena je potpisivanjem sporazuma.
U hrvatskome su izaslanstvu bili Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Jasenka Zajec, savjetnica za međunarodnu suradnju NSK, pjesnik Branko Čegec i književna kritičarka prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Umjetničke akademije u Osijeku.
Uzvratna manifestacija Dani makedonske književnosti u Hrvatskoj planira se održati krajem 2015. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. (NSK)