Priznanja za životno djelo “Stablo ljubavi” dodijeljena su doajenima hrvatskog glumišta Špiri Guberini i Ivi Gregureviću

Osmi po redu Dani filma Mostar otvoreni su sinoć u tome gradu projekcijom filma “Broj 55″ hrvatskog redatelja Kristijana Milića. Svečano otvaranje upriličeno je u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru, dok će ostale projekcije biti prikazane u Cinestaru Mostar.
Priznanja za životno djelo “Stablo ljubavi” dodijeljena su doajenima hrvatskog glumišta Špiri Guberini i Ivi Gregureviću, koji nije bio nazočan zbog festivalskih obveza.
Guberina je zamolio sve nazočne da odaju počast preminulim hrvatskim glumačkim velikanima Borisu Buzančiću i Ani Karić. Zahvalio se Borisu i Ani na doprinosu hrvatskom glumištu. Kazao je i da je ponosan na priznanje Stablo ljubavi koje mu je dodijeljeno.
Ravnatelj Dana filma Mostar Slaven Knezović rekao je kako su pokretanjem ove filmske manifestacije otvorena vrata da Mostar “postane filmski grad i da se u Hercegovini snimaju filmovi”. Po njemu je “Mostar prirodna pozornica” te je najavio skori početak rada Zaklade za kinematografiju u Mostaru.
U subotu su prikazani filmovi “Most na kraju svijeta” Branka Ištvančića i “Mamula” Milana Todorovića. U nedjelju je na programu bio “Kosac” redatelja Zvonimira Jurića te “Visoka modna napetost” Filipa Šovagovića. U ponedjeljak će gledatelji moći vidjeti film “Top je bio vreo” Slobodana Skerlića i “Happy Endings” Darka Šuvaka, dok je posljednjeg dana predviđena projekcija filma “Reket” Admira Buljugića, a festival će zatvoriti slovenski film “Čefuri raus”, redatelja Gorana Vojnovića.
U sklopu Dana filma, u subotu i nedjelju je održana i audicija za novi film Kristijana Milića “Mrtve ribe plivaju na leđima”, po scenariju književnika Josipa Mlakića, čiji će se jedan dio snimati u Mostaru početkom 2015. godine.
( narod.hr)