Riječ je o petodnevnoj kulturnoj avanturi kojoj je cilj ‘odškrinuti vrata spram Čilea’ i približiti hrvatskoj kulturnoj publici zemlju koja je domovina mnogobrojnih uspješnih i uglednih potomaka naših sunarodnjaka

Kulturna manifestacija ‘Dani čileanske kulture’ predstavit će idući tjedan u Zagrebu suvremenu čileansku umjetničku scenu, s posebnim naglaskom na umjetnike hrvatskog podrijetla, a otvorit će ju u utorak, 12. svibnja, glazbeno-poetski recital ‘Velikani čileanske poezije’ u Muzeju Mimara.
Čitanje poezije Terese Wilms Montt, Vicentea Huidobra, Violete Parra, Pabla de Rokha, Gabriele Mistral, Pabla Nerude, Stelle Diaz Varin i Nicanora Parre, prvo je događanje manifestacije pod nazivom ‘Sjećanje – Most između Čilea i Hrvatske’, koju je inicirala i osmislila Udruga OS za promidžbu hrvatske kulture izvan RH i kultura drugih prijateljskih naroda u RH.
Kako se ističe u najavi, riječ je o petodnevnoj kulturnoj avanturi kojoj je cilj ‘odškrinuti vrata spram Čilea’ i približiti hrvatskoj kulturnoj publici zemlju o kojoj se u nas malo zna, a koja je domovina mnogobrojnih uspješnih i uglednih potomaka naših sunarodnjaka.
‘Dan posvećen čileanskoj ženi’ u srijedu, 13. svibnja donosi u Društvu hrvatskih književnika (DHK) predstavljanje dvojezičnog izdanja knjige ‘Cuentos Navidenos’ čileanske novinarke i književnice hrvatskog podrijetla Pepite Turine, te predavanje uz video prezentaciju o životu autorice.
U Kulturnom informativnom centru (KIC) u središtu pozornosti prve ‘Večeri posvećene čileanskom filmu’ bit će čileanske književnice čije su dramatične sudbine zabilježene na filmskom platnu.
Bit će prikazan dokumentarni film ‘La Colorina’ višestruko nagrađivanog mladog redatelja Fernanda Guzzonija o životu pjesnikinje Stelle Diaz Varin (1926.-2006.), predvodnice punk generacije i muze brojnih umjetnika svoga doba. Slijedi prikazivanje dugometražnog igranog filma ‘Teresa’ redateljice Tatiane Gaviole, nadahnutog životom književnice i odmetnice Terese Willms Montt (1893.-1921.), tragične heroine s prijelaza stoljeća.
U četvrtak će diplomatkinja i promotorica hrvatske kulture u svijetu Tuga Tarle u Europskom domu održati predavanje uz video zapis ‘Hrvatsko zlato Čilea’, nakon čega će biti otvorena izložba grafika dvojice umjetnika hrvatskih korijena Danila i Alvara Potočnjaka, pod nazivom ‘Sagrado’.
Druga ‘Večer čileanskog filma’ donijet će u petak u KIC projekcije eksperimentalnog filma ‘Corazon Secreto’ i nagrađivanog ‘Machuca’, koji se bavi dobom okrutnih sukoba i ideoloških podjela Pinochetova režima.
Zadnji dan petodnevne manifestacije, subota 16. svibnja, rezervirana je za ‘čileansko-hrvatski kulturni kružok’ u Kazalištu Štagalj – druženje uz čitanje čileanske poezije, slušanje čileanske glazbe i zajedničko spravljanje jela čileanske i domaće hrvatske kuhinje u selu Kostanj pokraj Vrbovca. Ulaz na sva događanja je slobodan.
Manifestaciju su podržali Društvo hrvatskih književnika (DHK), Kulturno informativni centar (KIC), Europski dom Zagreb, Muzej Mimara, Udruga Štagalj, Hrvatsko-hispansko društvo, te Hrvatski klub za međunarodnu suradnju, a održava se pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Čilea u RH.
(Hina)

Program

SJEĆANJE – MOST IZMEĐU ČILEA I HRVATSKE 12. – 16. 5. 2015.

Utorak, 12. svibnja 2015.
19.00 sati, Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5, 10000, Zagreb

Glazbeno-poetski recital: VELIKANI ČILEANSKE POEZIJE
DAN POSVEĆEN ČILEANSKOJ ŽENI

Srijeda, 13. svibnja 2015.
12.00 sati, DHK, Trg bana Jelačića 7/I

PEPITA TURINA: Predstavljanje dvojezičnog izdanja knjige “Cuentos Navideños” čileanske književnice Pepite Turine i predavanje uz video prezentaciju o životu autorice.
VEČER ČILEANSKOG FILMA – SUDBINE ČILEANSKIH KNJIŽEVNICA

18.00 sati, KIC, Preradovićeva5/I
“LA COLORINA”, dokumentarni film
Režija: Fernando Guzzoni
STELLA DÍAZ VARÍN: “La Colorina” prikazuje život čileanske pjesnikinje STELLE DÍAZ VARÍN (1926.-2006), predvodnice punk generacije i muze brojnih umjetnika svoga doba. Stella je zbog svoje prkosne i žestoke naravi postala nezaobilaznom figurom otpora tradicionalnoj slici žene.

19.30 sati, KIC, Preradovićeva 5/I
“TERESA”, dugometražni igrani film
Režija: Tatiana Gaviola
Žanr: Povijesna drama / biografija
Filmska priča o burnom životu TERESE WILMS MONTT (1893.-1921.), ljepotice, književnice i odmetnice. tragične heroine na prijelazu 19. i 20. stoljeća.

Četvrtak 14. svibnja 2015.
19.00 sati, Europski dom Zagreb, Jurišićeva 1/I
HRVATSKO ZLATO ČILEA; Predavanje uz video zapis
Predavač: Tuga Tarle, prof.
Voditelj: David Rey, novinar Glasa Hrvatske
Hrvati su, uz brojne druge europske narode, stvarali današnji Čile, a njihova uloga i doprinos izgradnji suvremenog Čilea dolazi do izražaja u svim segmentima društvenog života.

Petak 15. svibnja 2015.
VEČER ČILEANSKOG FILMA – SUVREMENO ČILEANSKO DRUŠTVO, IZAZOVI

18.00 sati, KIC, Preradovićeva 5/I
“CORAZÓN SECRETO”
Režija i scenarij: Miguel Ángel Vidaurre, Carlos Flores del Pino
Žanr: Obiteljska drama
CORAZÓN SECRETO je pomalo čudna gotovo fantastična, hrermetički zatvorena ljubavna priča i primjer eksperimentalnog filma iz retorte filmskih kritičara i profesora.

19.30 sati, KIC, Preradovićeva 5/I
“MACHUCA”
Redatelj: Andrés Wood
Žanr: Socijalna drama
“Machuca” se događa u Santiagu 1973. godine u vrijeme Pinochetova režima u vremenu najokrutnijih sukoba i ideoloških podjela u čileanskom društvu. Film je nagrađen nagradom ARIEL 2004. godine u konkurenciji za najbolji južnoamerički igrani film.

Subota, 16. svibnja 2015.
11.00 – 17.00 sati – ČILEANSKO-HRVATSKI KULTURNI KRUŽOK U „Udruzi ŠTAGALJ“
Program: druženje uz čitanje čileanske poezije, slušanje čileanske glazbe i zajedničko spravljanje jela čileanske i domaće hrvatske kuhinje.
Udruga Štagalj, selo Kostanj pokraj Vrbovca
Vrijeme: 11,00 sati polazak iz Zagreba ispred Muzeja Mimara, Rooseveltov trg 5
             17,00 sati povratak u Zagreb

Za čileansko-hrvatski kulturni kružok u Udruzi Štagalj organiziran je prijevoz autobusom. Cijena autobusne karte: 30,00 kn, a za studente, umirovljenike i invalide 20,00 kn. Broj mjesta ograničen. Zainteresirani trebaju izvršiti rezervaciju na tel: 0919258381 ili na e-mail: tarletuga@gmail.com