Dva ključna događanja za sve građane su izložba australskih Aboridžina u Galeriji Waldinger u Osijeku pod naslovom “Yilpinji: Ljubav, magija i obredi” i „Australija u ZOO vrtu Osijek”

Veleposlanstvo Australije u Republici Hrvatskoj organizira niz događanja u Osijeku pod nazivom „Dani Australije u Osijeku“. Dani u Osijeku se organiziraju u sklopu s australskim „Nacionalnim tjednom pomirenja“. Tijekom tog tjedna svi građani Australije uče o zajedničkoj povijesti koju dijele s australskim Aboridžinima, različitim kulturama i dostignućima australskih domorodaca.
Dva ključna događanja za sve građane su izložba australskih Aboridžina u Galeriji Waldinger u Osijeku pod naslovom “Yilpinji: Ljubav, magija i obredi”. Svečano otvorenje izložbe bit će 29. svibnja u 18 sati i ostat će otvorena za posjetitelje do 11. lipnja 2014.godine.
U subotu, 31. svibnja od 10 do 18 sati događa se „Australija u ZOO vrtu Osijek”. Kako bi posjetitelji što bolje upoznali Australiju, na blagajni Zoološkog vrta mogu preuzeti „putovnicu“, knjižicu u kojoj će skupljati žigove posjećujući australske države i teritorije sa zanimljivim edukativnim sadržajem. Aktivnosti uključuju izložbu deset smrtonosnih i opasnih australskih životinja, upoznavanje “australskog nogometa”, likovne radionice za djecu sa australskim sadržajem, igricu “učimo reciklirati”, besplatno bojanje lica, te razne informacije o Australiji i njenom životinjskom svijetu. Na kraju “putovanja” kroz Zoo vrt Osijek i popunjenom “putovnicom” sa žigovima, posjetiteljima će biti dodijeljene prigodne nagrade i suveniri sa australskim motivima.
Posjetitelji će također imati priliku družiti se sa zamjenikom veleposlanice Australije, Konzulom Jeremyjem Hawsonom, Udrugom studenata biologije “ZOA” iz Osijeka i Gradskim društvom Crvenog križa Osijek.
Ostale aktivnosti u sklopu “Dana Australije u Osijeku” uključuju dječje radionice i izložbu australskih aboridžinskih knjiga i instrumenata u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, i posjet australskog veleposlanstva Dječjem domu Klasje gdje će djelatnici veleposlanstva predstaviti Australiju i podijeliti australske suvenire.
U srijedu, 4. lipnja, djelatnice Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu će održati predavanje pod naslovom „Aboridžinska vizualna umjetnost i Snivanje: voljeti i živjeti na Yilpinji način“ na Filozofskom fakultetu u Osijeku.
(Australian Embassy Zagreb)