Organizatori simpozija su Subotička biskupija, Institut za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika Zagreb i Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ iz Subotice

Dani Albe Vidakovića, u povodu 100. obljetnice rođenja i 50. obljetnice njegove smrti, bit će održani u Subotici od 15. do 18. svibnja 2014. godine. U okviru ovih dana bit će održani znanstveni simpozij, koncerti i liturgijsko slavlje. Program
Na otvorenju međunarodnog znanstvenog simpozija, 15. svibnja, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, bit će prikazan film Petra Šarčevića „Zdravo, o moj anđele“ o Albi Vidakoviću. Te večeri moći će se čuti reprodukcija audio zapisa skladbe Albe Vidakovića „Allegro sherzando“ za orkestar, iz arhiva Radio Beograda iz 1952. godine.
Radni dio simpozija počinje idući dan u Pastoralnom centru „Augustinianum“ uz šest predavanja. Nakon predavanja, radionicu pod nazivom „Interpretacija orguljske glazbe francuske romantike“ održat će Kornelije Vizin. Radni dio simpozija nastavlja se i u subotu. Na kraju predavanja uslijedit će zaključna rasprava.
Organizatori simpozija su Subotička biskupija, Institut za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika Zagreb i Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ iz Subotice.
U petak i u subotu, 16. i 17. svibnja, na programu su i koncerti. U petak u 20 sati u koncertnoj dvorani Muzičke škole nastupit će Krešimir Ivančić, violina, Kornelije Vizin, klavir i zbor Collegium musicum catholicum. Bit će to koncert skladbi subotičkih skladatelja Vidakovića, Arnolda i Gaala.
U subotu, u 20 sati u katedrali-bazilici Sv. Terezije Avilske bit će održan koncert zborova i orgulja na kome će sudjelovati Mješoviti zbor Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ iz Zagreba, Zbor Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zbor hrvatskog pjevačkog društva „Slavuj“ iz Petrinje, Katedralni zbor „Albe Vidaković“ iz Subotice, Katedralni dječji zbor „Zlatni klasovi“ iz Subotice i također subotički zbor, Collegium musicum catholicum.
Dani Albe Vidakovića završavaju u nedjelju, 18. svibnja, kada će se u 8 sati i 30 minuta na Bajskom groblju posjetiti grob Albe Vidakovića, a u 10 sati u katedrali bazilici Sv. Terezije Avilske služiti svečana biskupska pjevana Sveta misa.
(ZKVH)

Više o Albi Vadakoviću