U sklopu manifestacije, prigodom koje Institut obilježava trideset godina postojanja, otvorena je i izložba “Međimurski vidici” Međunarodnog foto kluba iz Čakovca

U zgradi Hrvatske matice iseljenika održana je 15. prosinca manifestacija ‘Dan otvorenih vrata’ u organizaciji Instituta za migracije i narodnosti. Intencija manifestacije bila je upoznati poslovne partnere i zainteresiranu javnost s aktivnostima Instituta. Na početku programa, sopranistica Antonella Malis izvela je hrvatsku himnu, a potom je glumac, Joško Ševo izveo prigodni recital.
Pozdravnim govorima prisutnima su se obratili: dr. sc. Marina Perić Kaselj, v.d. ravnatelja IMIN-a, Mijo Marić, prof., ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i Matija Posavec, mag. ing., župan Međimurske županije.
Skupu su nazočili i Dražen Leko, savjetnik Predsjednice RH za NATO i visoki časnik Ministarstva obrane i Hrvatske vojske na poslovima državne sigurnosti, Elizabeta Knorr, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, Neda Šarić, pročelnica za poslove Skupštine i opće poslove Međimurske županije, Jadranka Galiot Kovačić iz Ministarstva kulture RH te gosti iz Međimurske županije i Međimurskog veleučilišta iz Čakovca.

Program je bio podijeljen na tri sesije: predstavljanje rada znanstvenih odsjeka Instituta za migracije i narodnosti, suradnja IMIN-a i drugih znanstvenih institucija i popularizacija znanosti, Međimurska županija i grad Čakovec.
U prvoj sesiji govorili su dr. sc. Filip Škiljan, viši znanstveni suradnik IMIN-a (Znanstveni odsjek za etnička istraživanja i nacionalne manjine) i dr. sc. Sanja Klempić Bogadi, viša znanstvena suradnica IMIN-a (Znanstveni odsjek za migracijska i demografska istraživanja). Drugu sesiju s temom Bilateralni projekt IMIN-a i Institut za slovensko izseljenstvo in migracije predstavila je dr. sc. Marina Perić Kaselj te prof. dr. sc. Darko Gavrilović koji je govorio o Prirodoslovnom-matematičkom fakultetu, Univerzitetu u Novom Sadu. Potom se nazočnima obratila dr. sc. Marija Benić Penava, sa Sveučilišta u Dubrovniku a u ime Mirka Markovića, prof., Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske govorio je Dragutin Babić, znanstvenik i savjetnik u IMIN-u. Treću, prioritetnu sesiju predstavile su dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić, znanstvena savjetnica IMIN-a, s naglaskom na Sporazum o suradnji IMIN-a i Međimurske županije i kratkim osvrtom na istraživanje, dr. sc. Sonja Tošić – Grlač, voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine Međimurske županije, s temom suradnja IMIN-a s gospodarstvom, dr. sc. Nevenka Breslauer, dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, govorila je o suradnji MEV-a i IMIN-a te Magdalena Vrbanec, mag. educ. hist., mag. museol., iz perspektive vanjske suradnje s IMIN-om.
U sklopu manifestacije ‘Dan otvorenih vrata’ otvorena je i izložba “Međimurski vidici” Međunarodnog foto kluba iz Čakovca.
Institut za migracije i narodnosti ovom prigodom slavi i trideset godina postojanja.

Tekst: Naida Šehović; Fotografije: Snježana Đuričković 

 <img src="images/dogadanja/2017/12/171218-imin3.jpg” alt=”” width=”200″ height=”133″ />