Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier podsjetio je prisutne kako je on prvi put došao u Hrvatsku iz Argentine 1990. upravo u sklopu programa Hrvatske matice iseljenika, zahvaljujući stipendiji koju je u Argentinu donio tadašnji ministar useljeništva Gojko Šušak

Hrvatska matica iseljenika u svojem je dugogodišnjem djelovanju dala velik doprinos očuvanju hrvatskog nacionalnog, jezičnog i kulturnog identiteta među pripadnicima hrvatskog naroda izvan domovine, istaknuto je 24. travnja na Danu otvorenih vrata Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu.

Događaj je bio prigoda za susret i predstavljanje Matičinih dugogodišnjih suradnika koji su svojim stručnim, umjetničkim i drugim djelovanjem pridonijeli ugledu te institucije, kako u zemlji tako i izvan njezinih granica.

Hrvatska matica iseljenika, osnovana prije 66 godina, provodi brojne kulturne, folklorne, obrazovne, nakladničke, informativne, ekološke, sportske i druge programe među Hrvatima izvan domovine.

U pozdravnom govoru, potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier istaknuo je da je hrvatsko iseljeništvo dalo velik doprinos slobodi Republike Hrvatske u Domovinskom ratu i kasnije u obnovi zemlje, dok danas može svojim iskustvom pridonijeti jačanju i izgradnji demokratskih, pluralnih i otvorenih institucija u Hrvatskoj.

“Naše političke i gospodarske institucije moramo otvoriti prema objektivnim kriterijima svima koji to zaslužuju tako da poslove i različite projekte mogu dobiti oni koji su doista kvalitetni i sposobni, a ne samo oni koji su dobro povezani”, naglasio je Stier, prisjetivši se kako je on prvi put došao u Hrvatsku iz Argentine 1990. upravo u sklopu programa Hrvatske matice iseljenika, zahvaljujući stipendiji koju je u Argentinu donio tadašnji ministar useljeništva Gojko Šušak.

“Kvaliteta tih institucija ono je što čini jednu demokraciju da bude razvijena”, dodao je.

Predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas istaknuo je da je Hrvatska matica iseljenika ustanova s najdužom tradicijom djelovanja među hrvatskim iseljeništvom i hrvatskim manjinama u europskim zemljama, kao i hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini.
(HINA)