U sklopu manifestacije i u povodu Međunarodnoga dana materinskoga jezika održat će se koncert Tri glasa – tri gitare u organizaciji Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje na kojem će nastupiti glazbenice Lidija Bajuk, Dunja Knebl i Elis Lovrić s izvedbama na trima hrvatskim narječjima

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 22. veljače 2018. godine proslavit će Dan Knjižnice i 411. godinu postojanja. Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obilježava na dan kada je 1483. godine svjetlo dana ugledala prva hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu rimskoga dvora, jedno od najvrjednijih djela hrvatske kulture koje Knjižnica čuva.
U povodu Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 20. i 21. veljače održat će se tradicionalni Dani otvorenih vrata NSK kada je posjetiteljima omogućen posjet Knjižnici, upoznavanje s radom i ulogom Knjižnice u kulturnome i znanstvenome životu Hrvatske, osobito onomu koji se odnosi na očuvanje vrijedne baštine koju Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ima pohranjenu u svojem fondu.
Kao najveća i najstarija knjižnica u Hrvatskoj koja se prostire na 44 432 kvadratna metra, s čak više od 130 kilometara polica s knjigama, približno tri milijuna svezaka i više od 46 digitalnih zbiraka, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu svjedok je društvenoga, gospodarskoga, kulturnoga i intelektualnoga potencijala Hrvatske.

Za vrijeme trajanja Danâ otvorenih vrata posjetiteljima je omogućen obilazak Knjižnice pod stručnim vodstvom u 10, 12, 14 i 16 sati. Obilazak uključuje posjet zbirkama građe posebne vrste – Zbirci rukopisa i starih knjiga, Zbirci muzikalija i audiomaterijala, Grafičkoj zbirci te Zbirci zemljopisnih karata i atlasa. Osim spomenutih zbiraka, posjetitelji će moći posjetiti čitaonice s otvorenim pristupom građi, Čitaonicu periodike, Zbirku knjižnične građe o Domovinskom ratu, Zbirku inozemne Croatice, Zbirku službenih publikacija, Odjel Zaštitna snimanja i izrada preslika te Zatvoreno spremište.
U sklopu manifestacije i u povodu Međunarodnoga dana materinskoga jezika 21. veljače u 20 sati održat će se koncert Tri glasa – tri gitare u organizaciji Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje na kojem će nastupiti glazbenice Lidija Bajuk, Dunja Knebl i Elis Lovrić s izvedbama na trima hrvatskim narječjima.
(www.mvinfo.hr)””””””””””