U programu je nastupila pjevačka skupina «Kraljice Bodroga» KUD-a «Bodrog» iz Monoštora, mladi tamburaši Hrvatske glazbene udruge «Festival bunjevački pisama» iz Subotice i Maja Andrašić iz Kulturno -prosvjetne zajednice Hrvata «Šokadija» iz Sonte

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) priredilo je proslavu jednoga od četiriju praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji – Dana izbora za prvo Hrvatsko nacionalno vijeće, koja je držana u petak, 11. prosinca, u Velikoj vijećnici Gradske kuće…
Uz prigodni kulturno–umjetnički program, tijekom proslave su svečano dodijeljena priznanja zaslužnim pripadnicima hrvatske zajednice.
Predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić i gk Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša,obratili su se prigodnim govorima okupljenim gostima i uzvanicama.
Na prijedlog Povjerenstva za dodjelu priznanja, Hrvatsko nacionalno vijeće je na redovitoj sjednici održanoj u petak, 11. prosinca, donijelo odluku da se priznanje «Pajo Kujundžić» za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku dodijeli dvjema obiteljima čija su djeca pohađala nastavu na hrvatskom jeziku. To su obitelji Slavice i Franje Skenderovića iz Subotice i Jacinte i Zdenka Dulića iz Žednika. Njih je predložio predsjednik HNV–a, dr. Slaven Bačić.
Priznanje «Dr. Josip Andrić» za doprinos hrvatskoj kulturi dobili su Josip Josa Jurca, pripadnik prve generacije tamburaša iz vremena dirigenta Pere Matošića, koga je predložilo Hrvatsko kulturno–prosvjetno–umjetničko društvo «Matija Gubec» iz Rume i slikarica Cilika Dulić Kasiba, koju je predložio HKC «Bunjevačko kolo».
Dobitnik trećeg priznanja, «Ban Josip Jelačić», za društveni rad u hrvatskoj zajednici je Đorđe Subotić, kojega je kandidirao ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i predsjednik DSHV-a, Tomislav Žigmanov. Iako ne pripada hrvatskoj zajednici, Đorđe Subotić je kao predsjednik Odbora za informiranje Skupštine AP Vojvodine bio jedna od ključnih osoba u provedbi svih aktivnosti pri vojvođanskoj Skupštini na osnutku NIU «Hrvatska riječ» tijekom 2001. i 2002. godine. Također, Subotić je imao značajnu ulogu u uvođenju hrvatskog jezika u tijelima i organizacijama AP Vojvodine, a također je i jedna od rijetkih javnih ličnosti koja kontinuirano govori o protjerivanju Hrvata iz Vojvodine, osobito iz Srijema.
U okviru kulturno-umjetničko programa, a koji je realiziran zahvaljujući potpori Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, nastupili su pjevačka skupina «Kraljice Bodroga», Kulturno–umjetničkog društva Hrvata «Bodrog» iz Monoštora, mladi tamburaši Hrvatske glazbene udruge «Festival bunjevački pisama» iz Subotice i Maja Andrašić iz Kulturno–prosvjetne zajednice Hrvata «Šokadija» iz Sonte.
(hnv.org.rs)