Nakon pozdravnih riječi pokrovitelja priredbe i ravnatelja Croatice Čabe Horvatha slijede predavanja Branke Pavić Blažetin, Richarda Tircsija i Timee Šakan Škrlin te Dan Croaticinih otvorenih vrata i koncert sastava Koprive

U organizaciji Hrvatske državne samouprave, u Budimpešti se priređuje obilježavanje Dana hrvatskoga tiska, 4. svibnja, s početkom u 12 sati u Croaticinoj priredbenoj dvorani pod pokroviteljstvom Zvonka Milasa, državnog tajnika Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Miklósa Soltésza, državnog tajnika Ministarstva ljudskih resursa, i Ivana Gugana, HDS-ova predsjednika.

Nakon pozdravnih riječi pokrovitelja priredbe i ravnatelja Croatice Čabe Horvatha slijede predavanja koja će održati: Branka Pavić Blažetin, Richard Tircsi i Timea Šakan Škrlin. Slijedi Dan Croaticinih otvorenih vrata i koncert sastava Koprive.

Dan hrvatskog tiska se slavi 2. svibnja. Naime, 2. svibnja je izašao prvi broj Hrvatskoga glasnika – prvog samostalnog tjednika Hrvata u Mađarskoj na hrvatskom jeziku i pismu.

Dan hrvatskog tiska utemeljen je odlukom Skupštine HDS-a na sjednici od 21. svibnja 2016. godine temeljem prijedloga kojeg je Skupštini HDS-a i nadležnom Odboru dostavila glavna i odgovorna urednice Medijskog centra Croatica Branka Pavić Blažetin. Između ostaloga, ona je predložila neka se 2. svibnja proglasi Danom hrvatskog tiska u Mađarskoj, neka se oko njega koncentriraju sadržaji i programi koji će opominjati na važnost hrvatskog tiska među Hrvatima u Mađarskoj u svim sferama njihova života.

Odbor za kulturu i vjerska pitanja izradio je prijedlog za sjednicu Skupštine koja je prihvatila utemeljenje Dana hrvatskog tiska s nadnevkom od 2. svibnja.
(Hrvatskiglasnik)