Spomen je to na dan kada su Hrvati u Mađarskoj prvi put u svojoj povijesti na ugarskim prostorima, od Gradišća do Bačke, dobili samostalni i zajednički medijski prostor, a to je dan izlaska iz tiska prvoga broja tjednika Hrvata u Mađarskoj – Hrvatskoga glasnika

Dan hrvatskog tiska u Mađarskoj se obilježava 2. svibnja kao spomen na dan kada su Hrvati u Mađarskoj prvi put u svojoj povijesti na ugarskim prostorima, od Gradišća do Bačke, dobili samostalni i zajednički medijski prostor u svom održavanju, a to je dan izlaska iz tiska prvoga broja tjednika Hrvata u Mađarskoj – Hrvatskoga glasnika.
Dan hrvatskog tiska utemeljila je HDS-ova skupština na sjednici održanoj 21. svibnja 2016. godine u Santovu, temeljem prijedloga glavne i odgovorne urednice Medijskog centra Croatica, Branke Pavić Blažetin, poradi davanja pozornosti tisku, novinstvu Hrvata u Mađarskoj kao čuvaru hrvatskoga jezika i pisma, kulturnih i jezičnih posebnosti, samobitnosti Hrvata u Mađarskoj. Od 2. svibnja 1991. godine, Hrvati u Mađarskoj mogu govoriti o samostalnom hrvatskom novinstvu u Mađarskoj. Ovogodišnje obilježavanje Dana hrvatskog tiska u organizaciji Hrvatske državne samouprave bit će održano 4. svibnja.
(Branka Pavić Blažetin / Hrvatski glasnik / MCC)