Ulm je posljednja stanica izložbe koja je po prvi put postavljena u Villingen-Schwennigen u listopadu 2011. Dosad je gostovala u europskim gradovima Tulcea, Sofija, Novi Sad, Osijek, Pečuh, Bratislava, St. Poelten, Bruxelles i Ingolstadt

U sklopu programa Kroatien Kreativ, kojim se u povodu skorašnjeg ulaska Hrvatske u EU, hrvatska kultura predstavlja u Njemačkoj, Podunavsko-švapski muzej u Ulmu ugostit će, 8. lipnja ‘Dan Hrvatske’, na kojemu će se predstaviti hrvatski narodni običaji, glazba, turizam i slikarstvo.
Na taj dan održat će se ‘Hrvatski sajam’ sa štandovima Europske komisije, Dunavskog biroa, Hrvatske kulturne zajednice te Hrvatske turističke zajednice, dok se za djecu organizira program ‘Winnetou i Hrvatska’ o popularnim filmovima o Winnetouu snimanima na hrvatskim lokacijama. Djeca će moći sudjelovati i u radionicama na kojima će se izrađivati indijanske krune od perja, naučiti baratati lukom i strijelom, potezati uže i zavezati kravatu.
Nastupit će hrvatska folklorna skupina ‘Plavi Dunav’, a izvest će se i predstava koja je dio izložbe ‘Čovjek – rijeka. Umjetnost iz podunavskih zemalja’, koja je upravo postavljena u Podunavsko-švapskom muzeju, uz izložbe ‘Između Jadrana i Dunava – Kulturna raznolikost Hrvatske’ o kulturnoj baštini Istočne Slavonije te ‘Traženje tragova’ osječkog fotografa Damira Rajlea koja istražuje prošlost i sadašnjost njemačke manjine u Hrvatskoj.
Na izložbi ‘Čovjek – rijeka. Umjetnost iz podunavskih zemalja’, koja će bit otvorena u Podunavsko-švapskom muzeju do 15. rujna, predstavit će se djela podunavskih slikara inspiriranih životom uz drugu najdulju rijeku Europe.
Izabrano je 18 umjetnika koji predstavljaju umjetnost i kulturu svoje zemlje te time doprinose dijalogu o identitetu i zajedništvu unutar Europe. Izložit će se 64 slike, akvareli, kolaži i digitalni pretisci umjetnika iz Baden-Wuerttemberga, Bavarske, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunjske.
Ulm je posljednja stanica izložbe koja je po prvi put postavljena u Villingen-Schwennigen u listopadu 2011. Dosad je gostovala u europskim gradovima Tulcea, Sofija, Novi Sad, Osijek, Pečuh, Bratislava, St. Poelten, Bruxelles i Ingolstadt.
Hrvatsku glazbu predstavit će jazz glazbenica Tamara Obrovac s kvartetom, u pratnji pijanista Matije Dedića, Žige Goloba na kontrabasu i Krunoslava Levačić na udaraljkama i bubnjevima.
Na otvorenju manifestacije bit će zamjenik ministrice kulture Republike Hrvatske Berislav Šipuš, gradonačelnici Ulma Iris Mann i Gunther Czisch, Ana Primorac iz Njemačke zajednice – Osijek te predsjednik Hrvatskog kulturnog i sportskog saveza iz Ulma, Džoni Zrilić.
(Hina/Culturenet.hr)