U povodu nacionalnoga dana hrvatske manjine u Srbiji predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Slaven Bačić pozvao je u petak pripadnike ove zajednice da slobodnije traže ostvarivanje svojih prava u domicilnoj državi.
“Za poboljšanje položaja Hrvata u Srbiji ključan je angažman svakoga pojedinca, vijećnika ili člana neke hrvatske organizacije ili institucije, kako bi vlastitim primjerom mogli svjedočiti ostvarenju naših manjinskih prava”, poručio je među ostalim Bačić na proslavi dana hrvatske manjine u Srbiji, koja je održana u Subotici.
Pred oko stotinjak gostiju iz cijele Vojvodine on je uputio i kritiku pojedinim dužnosnicima hrvatske manjine što ne prate redovito medije na hrvatskom jeziku, ne upisuju djecu u hrvatske odjele i što se ne koriste materinskim jezikom u službenoj uporabi. Ovom prigodom dodijeljene su godišnje nagrade najzaslužnijim pripadnicima hrvatske manjine u području kulture, obrazovanja i društvenog djelovanja, koje nose imena velikana hrvatskoga naroda “Dr. Josip Andrić”, “Ban Josip Jelačić” i “Pajo Kujundžić”.
Priznanja su dobili velečasni Marko Kljajić, književnik iz Plavne Zvonimir Pelajić i učiteljica iz Tavankuta Marija Dulić.
Gosti svečanosti, uz vijećnike HNV-a i čelnike hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini, bili su diplomatski predstavnici RH, Ureda za Hrvate izvan Hrvatske i gradski čelnici Subotice.
Petnaesti prosinca hrvatska manjina slavi kao jedan od svoja četiri nacionalna dana u Srbiji, kada je 2002. održana izbornička skupština prvog saziva Hrvatskog nacionalnoga vijeća.
HNV je predstavničko tijelo hrvatske manjine u Srbiji koje ima ingerencije u području obrazovanja, kulture, informiranja i službene uporabe hrvatskog jezika.

Izvor: Narod.hr/h