U prostorijama Muzeja za narodnu primijenjenu umjetnost okupilo se domalo stotinu kečkemetskih Hrvata i njihovih gostiju iz bačvanskih hrvatskih naselja

Hrvatska samouprava grada Kečkemeta 23. rujna organizirala je »Dan hrvatske kulture i gastronomije“ koji je priređen u prostorijama Muzeja za narodnu primijenjenu umjetnost, a okupio je domalo stotinu kečkemetskih Hrvata i njihove goste iz bačvanskih hrvatskih naselja.
U prigodnom kulturnom programu nastupili su domaći KUD Zlatna struna, Izvorna ženska pjevačka skupina iz Dušnoka u pratnji Stipana Krekića, Dječja plesna skupina i Izvorna plesna skupina iz Gare u pratnji TS “Bačka”.
Na početku programa organizatori su se prisjetili pokojnih zastupnika Hrvatske samouprave grada Kečkemeta: Stipana Pančića, Katice Patarčić, dr. Ilije Išpanovića i Stipana Šibalina, upalivši svijeće u njihovu spomen.
U okviru sjećanja na Stipana Šibalina, predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj Joso Ostrogonac posthumno je uručio Zahvalnicu Saveza Hrvata u Mađarskoj i drvenu spomen-ploču s ugraviranom slikom kečkemetske gradske kuće njegovoj kćeri Zori Šibalin Timotić.
Kulturni program je otvorila domaća izvorna plesna skupina “Zlatna struna”, utemeljena prije nekoliko tjedana, koja je u pratnji TS Bačka” izvela splet bunjevačko-hrvatskih plesova.
U nastavku programa, učitelj tambure Stipan Krekić predstavio je ovo tradicijsko hrvatsko glazbalo, a Izvorna ženska pjevačka skupina iz Dušnoka u njegovoj pratnji na harmonici pjesmom nas je provela krajevima Hrvatske od Dalmacije do Slavonije, i po hrvatskim regijama u Mađarskoj.
Program je završen nastupom garske dječje plesne skupine “Leptiri” i Izvorne bunjevačke plesne skupine spletom bunjevačkih plesova.
U nastavku dana okupljeni su sudjelovali dvojezičnom misnom slavlju u franjevačkoj crkvi koje je služio baškutski i garski župnik Tibor Szűcs, a nakon zajedničke večere druženje je nastavljeno uz hrvatsku ‘plesačnicu’.

Fotogalerija

(Stipan Balatinac / Hrvatski glasnik / MCC)