Svečanost proslave Dana državnosti, pred šestotinjak uzvanika iz političkog, diplomatskog, vjerskog i društvenog života, s par uvodnih riječi otvorili su veleposlanik Gordan Bakota, koji se je ujedno oprostio od nazočnih jer mu ističe četverogodišnji mandat u Austriji, i veleposlanica Dubravka Šimonović

U organizaciji hrvatskog Veleposlanstva u Austriji na čelu s veleposlanikom Gordanom Bakotom i Stalne misije Republike Hrvatske pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, Ujedinjenim Nacijama i drugim međunarodnim organizacijama u Beču koju vodi veleposlanica Dubravka Šimonović te hrvatskog vojnog izaslanika u Austriji, brigadira Vilka Klasana i vojnog savjetnika, kapetana bojnoga broda Davora Valdeca, uz partnerstvo primorsko-goranske županije te gradova Rijeke i Opatije, u znamenitom bečkom „Kursalonu“ u srijedu, 24. lipnja je proslavljen Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Svečanost proslave Dana državnosti, pred šestotinjak uzvanika iz političkog, diplomatskog, vjerskog i društvenog života, s par uvodnih riječi otvorili su veleposlanik Republike Hrvatske Gordan Bakota, koji se je ujedno oprostio od nazočnih jer mu ističe četverogodišnji mandat u Austriji, i veleposlanica Dubravka Šimonović. Također, nazočnima su se obratili i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, sjajno predstavivši gospodarsku, turističku i kulturnu ponudu i potencijale svoga kraja.
„Hrvatska i Austrija su tradicionalno povijesno i prijateljski povezane i dvije su susjedne zemlje, iako nemaju zajedničku granicu s izuzetnim bilateralnim odnosima.“, rekao je veleposlanik Bakota istaknuvši da je Austrija najveći strani ulagač u hrvatsko gospodarstvo i treća zemlja po broju turista koji odmor provode u RH. Podsjetio je na proces u kojem je ne samo stvorena, već i u Domovinskom ratu izborena hrvatska samostalnost i neovisnost, posebice se osvrnuvši na dug i mukotrpan put Hrvatske u EU, koja je 1. srpnja 2013. postala njenom članicom.
Govoreći o austrijskim Hrvatima veleposlanik Bakota je rekao kako oni „vrlo dobro integrirani i cijenjeni“ u austrijskom društvu i da su kao i gradišćanski Hrvati „most povezivanja“ Austrije s Hrvatskom.
Veleposlanica Šimonović govorila je o multilateralnim odnosima Hrvatske i našoj zemlji kao važnom i djelotvornom čimbeniku suodlučivanja u brojnim međunarodnim organizacijama te aktivnoj sudionici mirovnih i nadzornih misija u Europi i svijetu.
Nakon svečanog dijela proslave, kojoj su glazbeni okvir dali hrvatska sopranistica Marija Vidović i pijanist Venčeslav Križ te mladi hrvatski glazbenik Marko Tolj uz pratnju Zorana Majstorovića na gitari
Svečanosti u Beču bili su nazočni, između ostalih, msgr. Dr. Peter Stephan Zurbriggen, apostolski Nuncij Svete Stolice u Austriji, glavni tajnik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova dr. Michael Linhart, glavni tajnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) Lamberto Zannier, bivši austrijski ministar poljoprivrede i sadašnji zastupnik u austrijskom saveznom Parlamentu Niki Berlakovich, dogradonačelnica Beča Renate Brauner, zastupnica socijaldemokrata u bečkoj Pokrajinskoj i Gradskoj skupštini Anica Matzka-Dojder i zastupnici ostalih političkih stranaka, Edith Mock, supruga, bivšeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka koji zbog bolesti nije mogao doći, budući veleposlanik BiH u Austriji Tomislav Leko, direktor Ureda HTZ u Beču Ranko Vlatković i mnogi drugi.(Fenix Magazin)

Tekst: Snježana Herek