HMI podružnica Split i ove godine sudjelovala je u organizaciji obilježavanja toga dana u susjednim zemljama, i to U Beogradu u suradnji sa Zajednicom Hrvata Beograda Tin Ujević, u Bitoli u suradnji s Hrvatskim kulturnim centrom Marko Marulić a u Kotoru s Hrvatskim građanskim društvom Crne Gore Kotor

Već tradicionalno, HMI podružnica Split sudjelovala je u organizaciji obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske u susjednim zemljama. Sve je započelo u Beogradu u suradnji sa Zajednicom Hrvata Beograda koja nosi ime Tina Ujevića a čiji je predsjednik Stipe Ercegović. Tim povodom u Domu omladine prikazan je film ”Najstarija splitska kavana” autora Gorana Borčića, savjetnika u Muzeju grada Splita. Publici se nakon filma predstavila spisateljica Ljilja Crnić pričom o Splitu, a u glazbenom dijelu programa zapjevao je ženski zbor Društva Slovenaca, te kasnije i Nenad Labor programom hrvatskih zabavnih pjesama.
Nakon Beograda slavlje je nastavljeno u Bitoli. U suradnji s Hrvatskim kulturnim centrom Marko Marulić i njegovim predsjednikom Brankom Maretićem, Dan državnosti obilježen je u Centru Magaza, Muzeja i zavoda Bitola. Program je vodila Neda Maretć a nastupila je i ženska vokalna skupina Marjanke iz Splita. Tom prilikom proslavi se pridružio i veleposlanik RH u Skopju Zlatko Kramarić, koji se oprostio od Hrvata u Bitoli jer mu uskoro istječe mandat. I ovaj puta je prikazan film o povijesti splitske kavane.
Turneja je završila u Kotoru, gdje je film prikazan u Pomorskom muzeju u zajedničkoj organizaciji s Hrvatskim građanskim društvom Crne Gore Kotor. Imali smo priliku upoznati i novog predsjednika društva Marija Brguljana, nekadašnjeg vaterpolista a današnjeg suca svjetskog renomea, koji je s puno entuzijazma prišao novoj dužnosti.
Dan državnosti Republike Hrvatske je vrijeme kada se hrvatske zajednice izvan domovine s ponosom okupe i prisjete svojih korijena.

Tekst: Branka Bezić Filipović

  

2- Branka Bezić Filipović i Branko Maretić u Bitoli
3- Ljiljana Crnić i Nenad Labor u Beogradu
4- Branka Bezić Filipović i Stipe Ercegović u Beogradu